Cultura 20/10/2020

L’escalador Chris Sharma: "Mallorca és la meva tercera casa gràcies a Miquel Riera"

El californià, que viu a Barcelona, serà aquest dimarts a Palma a l'homenatge que la Mostra de Cinema de Muntanya farà al mallorquí, pioner del psicobloc, que va morir fa un any per una greu malaltia

Clàudia Darder
2 min
Chris Sharma, la nova imatge de Buff, en un dels racons de Barrabes, una botiga especialitzada en muntanya de Barcelona.

Palma"Fa 15 anys que venc a Mallorca, un lloc magnífic per escalar i practicar psicobloc. És la meva tercera casa gràcies a Miquel Riera, qui em va ensenyar a parlar castellà i amb qui va sorgir una preciosa amistat. Vàrem explorar moltes rutes, vàrem escalar molts penya-segats, anàvem per tot. Érem grans amics i la seva mort em va xocar. Avui, els seus amics i familiars homenatjarem la gran persona que va ser, perquè s'ho mereix". Així és com parla Chris Sharma, l'escalador californià, de Miquel Riera, conegut escalador mallorquí que va morir l'octubre del 2019, a 56 anys, a causa d'una greu malaltia.

És per això que la Mostra de Cinema de Muntanya projectarà aquest dimarts el documental Psicobloc. Roca y mar (2014), d’Antonio Perezgrueso, rodat per l’equip d'Al filo de lo imposible. En aquest audiovisual es presenta la modalitat esportiva creada per Miquel Riera, el psicobloc. L'homenatge començarà a les 20 h i serà al Teatre Xesc Forteza.

Va ser precisament el psicobloc el que va unir Sharma i Riera. El californià, que fa anys que viu a Barcelona, considera que aquesta activitat és "la modalitat d’escalada més important", ja que es practica d'una manera "molt lliure, sense cordes": "El nivell d’aventura que proposa el psicobloc és molt alt. Semblant a l’alpinisme. Mentre escales un penya-segat hi sou tu i la natura, res més. La roca i la mar. És una de les experiències més increïbles que es poden viure", explica Sharma, que assegura que, a vegades, quan la mar està "enfurismada" i t’hi has de barallar per arribar a terra o al penya-segat, "estàs lluitant contra tu mateix i els teus propis límits".

Per a Sharma, l'escalada no és només un esport: "És una manera d’explorar, d'anar per la vida. El psicobloc és la llibertat màxima. Amb en Miquel Riera anàvem a parets verges i pujàvem per on volíem. Això és l'escalada, no tenir cap porta tancada perquè pots anar per qualsevol banda", explica.

No amaga que es necessita una força mental i un equilibri i control dels instints, com la por, elevat: "Controlar el que sents, físicament i també mental, és una qüestió d'entrenament. Escalant aprens a canalitzar l'energia, a posar-te a prova. Has de saber que cada passa que fas és un risc, i s'ha de controlar aquest risc. També és arriscat agafar el cotxe per anar a la feina, però no en som tan conscients. Quan fas psicobloc, ho has de tenir al cap tota l’estona i controlar-ho. A la vegada, escalar és una activitat molt divertida que permet conèixer llocs increïbles. És una manera de viure i de viatjar, de conèixer gent. És tot un univers”.

Els astres illencs i de fora que viuen en aquest univers de l'escalada que siguin per Mallorca, es trobaran avui al Teatre Municipal Xesc Forteza per assistir a l'homenatge de Miquel Riera, el mestre de tots en l'àmbit del psicobloc.

stats