Cultura 12/11/2018

El Centre de Poesia Blai Bonet, més a prop de fer-se realitat

El Patronat de la Fundació Mallorca Literària ha aprovat aquest matí l'inici de la licitació de les obres de la casa natal del poeta

Magda Albis
2 min
Familiars de Blai Bonet , membres del Consell i de l'Ajuntament de Santanyí davant la casa natal del poeta

SantanyíLes obres que convertiran la casa natal del poeta Blai Bonet a Santanyí en un Centre de Poesia Contemporània començaran durant el primer trimestre de 2019 i està previst que tinguin una duració de 18 mesos. La casa, situada al carrer de Palma, 74, fou adquirida pel Consell l'any 2002. Fins ara ha romàs desocupada, ja que el poeta l'abandonà l'any 1984 quan va morir la seva mare i ell es traslladà a una propietat familiar a Cala Figuera, segons ha contat el nebot del poeta, Blai Munar Bonet.

El projecte arquitectònic, dirigit per Biel Arbona, consistirà a reformar l'habitatge del carrer de Palma, construir un nou edifici de 400 metres quadrats a l'extrem de la finca que dona al carrer de Campos i mantindrà un espai diàfan a l'aire lliure al voltant de l'actual pati. D'aquesta manera, es trasllada l'accés principal al carrer de Campos, una via menys transitada. El projecte de reforma compta amb un pressupost del voltant d'un milió tres-cents mil euros.

Arbona ha afirmat que el procés constructiu respectarà la memòria de l'entorn, principalment mitjançant la tria i l'ús dels materials. Predominarà la pedra de Santanyí, l'artesania de marès, ceràmica, ferro i fusta.

El centre conservarà alguns elements i espais emblemàtics com l'habitació des de la qual el poeta escrivia. Un petit habitacle d'uns 6 metres quadrats en el qual Blai Bonet tenia el llit i el seu escriptori, arrambat a una finestra amb vista al corral, i en en el qual hi havia el racó de tertúlies, on el poeta rebia altres escriptors coetanis, com Damià Huguet. D'aquest racó, ubicat al voltant de la cisterna del corral, es retiraran les lloses per restaurar-les i tornar-les a col·locar. Un altre dels elements que es mantindrà de manera simbòlica és l'espai central de la casa que ocupava la taula camilla, en la qual Blai Bonet passava llargues estones amb la seva mare.

Una vegada llesta la construcció, el centre comptarà amb quatre espais per a usos diferenciats. Hi haurà una zona dedicada a museu i exposició interpretativa, una altra a arxiu i documentació, un centre d'activitats, que inclourà la biblioteca, i una sala polivalent per a xerrades i tallers. També hi haurà un espai de residència per a estades de creadors i investigadors.

stats