Llibres
Cultura 23/04/2024

"Abans només celebràvem Nadal, Pasqua i el patró del poble, però ara Sant Jordi és una festa més"

Cap a migdia, quan el temps ha millorat, una mescla de turistes i locals ha començat a omplir els carrers del centre de Palma trescant entre paradetes

3 min
La plaça Major plena de lectors i llibretera celebrant la diada de Sant Jordi

PalmaAngelina i Joan han sortit de Capdepera devers les 12.30 h del migdia i eren passades les 14.30 h quan han arribat a Ciutat. Hi han vingut amb un tren que han agafat a Manacor i que han agraït molt que fos gratuït –"ja podria ser sempre així"–, tot i que lamenten que no surti des d'Artà. Ell, jubilat, i ella, treballadora de l'hostaleria, és la primera vegada que venen fins a Palma un 23 d'abril. "Això abans no se celebrava com ara, només teníem les festes de Nadal, Pasqua i el patró de cada poble", diu Angelina, que tot d'una afegeix que el fet que Sant Jordi s'hagi afegit a les celebracions tradicionals és motiu d'alegria i orgull. "També pel tema del català, que l'hem de protegir més que mai, i en un dia com avui jo el que cerc són sobretot llibres en català", assegura convençuda. Asseguren que han vingut sense cap idea clara del llibre que firaran, si bé tenen els seus interessos ben clars: a ella l'hem trobada fullejant un llibre de rutes per Mallorca de Joan Carles Palos a la paradeta de la llibreria Embat, mentre que en Joan confessa la seva predilecció pels temes històrics, especialment els relacionats amb els jueus. Eren passades les 15.30 h quan començaven a voltar i tenien la intenció de passar-hi l'horabaixa, trescant. "Hem vingut per passejar, sense presses", coincideixen.

Aquest matrimoni del Llevant mallorquí és una de les nombroses parelles que d'ençà que ha sortit el sol, poc abans de les 12 h del migdia, han començat a sortir a gaudir d'un Sant Jordi que, si bé ha començat amb pluja, a poc a poc s'ha anat destapant. A l'hora de dinar, l'ambient per la Rambla és bastant desigual: alguns responsables de les floristeries veuen complicat que les vendes de roses arribin a arrancar, després d'un dematí laborable en què gairebé no n'han venut cap. "L'any passat tothom va quedar pràcticament sense roses", afirmen, "tot i que ja sabíem que el Sant Jordi de fa un any seria impossible d'igualar. No només pel temps, també era en diumenge i va ser una cosa mai vista". I, tot i així, n'hi ha que ara que han deixat de mirar el cel comencen a mirar el rellotge.

"Quan els nins surten de l'escola és quan hi comença a haver moviment de veres, quan surten les famílies", assegura Laura Collado, de la llibreria Caramulls, i uns metres més enllà ho confirma la llibretera d'Es Raconet, Neus Mateu, a qui tot just enganxam dinant. "Jo soc optimista, al final sempre acaba anant bé", reconeix amb un bon somriure, "i a poc a poc la gent s'ha anat animant; mentre no torni a ploure hi haurà bon ambient". I així ho confirma el progressiu augment de gent que circula pels carrers principals del centre de Ciutat on s'ubiquen avui les paradetes de les diferents llibreries, des del carrer de Sant Miquel fins a Cort i des de la Rambla fins a Blanquerna, amb una trentena de llibreries i més de 200 signatures programades al llarg de la jornada.

Cal dir, en qualsevol cas, que molts dels que cap a aquesta hora passegen i tresquen són turistes que just acaben de descobrir aquesta celebració. A la paradeta de la llibreria Campus, també situada a La Rambla, una al·lota argentina de nom Belén celebra haver triat aquestes dates per visitar Mallorca. "Soc molt lectora, jo, m'encanten els llibres i estic carregant... Amb això de tenir un 10% de descompte ona gust comprar", afirma just abans de demanar al llibreter com funciona "això de la rosa". "Se suposa que he de regalar un llibre i una rosa o només una de les dues"', li ha plantejat, i la resposta col·lectiva ha estat que avui dia tant és com ho faci, la qüestió és que hi hagi llibres i roses a totes les llars.

A l'espera que arribi l'hora punta, que se suposa que començarà cap a les 18 h de l'horabaixa, són molts els que ja fan que, a poc a poc, aquest Sant Jordi passat per aigua s'hagi començat a animar.

stats