ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 19/09/2016

Catalina Alorda, Tomeu Amer, Joan Fullana, Joan Yago i el Circ Bover, premis ATAPIB

L'Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears va atorgar els guardons de teatre 2015

M. Mateu
2 min
Premiats de teatre 2015 per l'ATAPIB

PalmaL'Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears (ATAPIB) va lliurar dissabte a Cala Rajada els Premis de Teatre 2015, que s'atorgaren a Catalina Alorda com a millor actriu; Tomeu Amer com a millor actor; Joan Fullana per la millor direcció; Joan Yago per la millor dramatúrgia i 'Vincles', del Circ Bover, per al millor espectacle.

L'ATAPIB està integrada pels teatres d'Alcúdia, Artà, Calvià, Capdepera, Lloseta i Sa Màniga.

'Vincles', del Circ Bover, és un espectacle de circ contemporani. A partir d'un element senzill, les canyes de bambú, construeixen un xou amb l'objectiu de transmetre l'elegància i la tècnica a través d'un muntatge els elements escènics primaris del qual es transformen, juntament amb les emocions.

El premi a la millor dramatúrgia va ser per a Joan Yago i la seva adaptació de 'Quan venia l'esquadra'. Yago va transformar un magnífic llibre de memòries, de Xesca Ensenyat (1952-2009), en un monòleg teatral.

El premi per a la millor interpretació masculina va recaure en Tomeu Amer, per 'Esquerdes'. L'actor manacorí, especialitzat en les disciplines del circ i membre de la companyia Hotel Iocandi, ha fet dels equilibris i cabrioles a les escales tot un recital poètic. 'Esquerdes' és la seva primera obra, amb la qual ha estat seleccionat pel projecte Camins Emergents i guardonat com a millor espectacle de circ Zirkolina 2015.

El premi a la millor interpretació femenina va ser per a Caterina Alorda pel seu paper de Hedda Gabler, que va interpretar en la producció del teatre Principal de Palma. 'Hedda Gabler' és un drama de l'autor noruec Henrik Ibsen que es presta a una gran interpretació femenina d'Alorda.

El guardó a la millor direcció va ser per a Joan Fullana per l'espectacle 'Quan venia l'esquadra', una producció del 2015 d'El Somni Produccions. Un magnífic monòleg de Catalina Solivellas sobre un text de Xesca Ensenyat en què es relata la seva visió del Port de Pollença als anys 50 i 60 del segle passat.

Per la seva banda, Joan Matamales, gerent del Teatre d'Artà i president de l'ATAPIB, en l'entrega de lliurament de premis va expressar la seva "indignació per com s'ha tractat un any més el tema del CAEM, sobretot pel tracte a les companyies, els actors i actrius que us esforçau a crear espectacles que després no troben el canal de distribució del qual gaudíem tots fa ja massa anys".

stats