Patrimoni
Cultura 03/04/2023

Casa Planas signa un protocol amb el Govern per catalogar, conservar i digitalitzar l'arxiu fotogràfic

Cultura i Turisme es comprometen a col·laborar en la preservació d'un patrimoni que documenta quatre dècades d'història de les Balears

ARA Balears
1 min
L'Arxiu Fotogràfic de Josep Planas inclou més de tres milions d'imatges.

PalmaEl Centre Cultural Casa Planas ha signat aquest dilluns un protocol amb el Govern per preservar i digitalitzar l'Arxiu Fotogràfic de Josep Planas, especialitzat en turisme i un dels més importants d'Europa per les seves dimensions, ja que inclou més de tres milions d'imatges. Aquest acord s'ha signat durant una reunió entre el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; la directora general de Cultura, Catalina Solivellas; i la directora de projectes de creació artística de Casa Planas, Alelí Mirelman. Segons ha manifestat el Govern mitjançant un comunicat, un dels objectius del conveni és que el patrimoni també pugui servir "d'atracció turística" i com a factor de desenvolupament econòmic.

La primera tasca que es durà a terme serà la catalogació del fons i les col·leccions de l'Arxiu Planas, i després es digitalitzarà. També s'haurà d'implantar un sistema de conservació adequat tant per a les fotografies com per als objectes relacionats amb aquesta disciplina, i que tingui en compte la fragilitat dels materials orgànics. A més, Casa Planas i el Govern faran difusió i divulgació dels fons de l'arxiu i de les obres que neixen del Centre d'Investigació Casa Planas, que du a terme residències d'artistes i tallers sobre laboratori fotogràfic, noves tecnologies, art contemporani i pensament crític.

"La conservació i difusió del nostre patrimoni cultural és una obligació de les administracions, però també una aposta intel·ligent per a la creació de riquesa", ha comentat Miquel Company després de signar el protocol. "Com a testimoni documental de la història i l'evolució recent de la societat balear, l'Arxiu Planas té una rellevància i un valor absolutament fonamentals i únics. N'hem de garantir la preservació i aprofitar-ne l'atractiu".

stats