Cultura 23/04/2021

Els carrers i espais de Palma s’ompliran de ball i moviment

Entre el 29 d’abril i el 9 de maig tindrà lloc l’onzena edició del festival PalmaDansa

2 min
Daniel Abreu, Premi Nacional de Dansa 2014, participarà en el festival.

PalmaTorna el PalmaDansa de carn i ossos després de l’edició virtual de l’any passat. Enguany, el programa destaca per la combinació de grans noms del món de la dansa i les propostes locals. Tindrà lloc a Ciutat a partir del 29 d’abril, Dia mundial de la dansa, fins al 9 de maig. Noms com Daniel Abreu i Janet Novás i companyies com La Vacaburra i Marcat Dance passaran per Palma amb els seus espectacles. La reflexió sobre el moviment i la normativitat dels cossos són els fils conductors d’aquesta edició.

La tornada als carrers i teatres d’aquest festival ha empès la Regidoria de Cultura de Palma a innovar. Es faran les primeres jornades professionals de dansa, organitzades amb l’Associació de Professionals de Dansa de les Illes Balears. La descentralització de l’oferta cultural s’ha tingut en compte: el programa arribarà als barris de Son Oliva, Cala Major, el Secar de la Real i Foners. A més, s’ha creat un pont amb el món audiovisual amb l’obertura del canal PalmaDansa a Filmin, que funcionarà durant tot el festival i oferirà quatre blocs de vuit pel·lícules; un total de 24 films sobre dansa.

El regidor de Cultura, Antoni Noguera, destaca que es reservaran almenys un 10% de les butaques de tots els espectacles per a entitats socials i col·lectius vulnerables de la ciutat. 

Dia 29, el Teatre Municipal Xesc Forteza acollirà l’espectacle inaugural: Mercedes máis eu, amb les reconegudes internacionalment Janet Novás i Mercedes Peón. El 2 de maig actuarà al mateix teatre el Premi Nacional de dansa 2014, Daniel Abreu, a El hijo. L’espectacle Trama, peça de Roser López Espinosa, Premi a Millor Coreografia 2019 en els XXII Premis de la Crítica, es podrà veure al teatre Principal de Palma el 6 de maig. Leonor Leal actuarà al Xesc Forteza i la companyia Daniel Doña arribarà al Secar de la Real. 

Propostes locals

La peça Guateque, de la companyia Unaiuna, acabada durant una residència al Teatre Municipal Xesc Forteza, s’estrenarà al Pavelló de Son Oliva. També es podrà veure nOu, de Mariantònia Oliver. És una proposta dirigida al públic familiar i creada per commemorar el 30è aniversari de la companyia. La funció es farà a la Fundació Miró. A més, al Casal Balaguer es farà la representació d’una peça única: Oficis oblidats. Ideada per Diego Ingold, es tracta d’una improvisació a partir de la dansa, música i pintura en viu en la qual participaran la ballarina Úrsula Urgelés, la música i actriu Aina Zanoguera i Ingold. 

El Casal Solleric serà l’espai per a la reflexió i la crítica amb Vicente Arlandis i la seva performança El esfuerzo constante de ganarse la vida, que posa damunt la taula les dures condicions de feina dels professionals de la dansa. També s’hi farà el taller Fer-se un cos. Entrenament politicopoètic, que impartiran Jordi Pallarès i Quim Pujol.

L’espectacle inclusiu i intergeneracional de dansa teatre Bogumer, de Vero Cendoya, clourà el festival el 9 de maig al Xesc Forteza.

stats