ENTREVISTA
Cultura 11/02/2018

Carolina Desel: "La millor manera per saber si un equip de govern aposta per la cultura són els pressupostos”

La directora del Museu de Menorca recorda que cap partit polític no ha estat capaç de solucionar la falta de personal en equipaments culturals

Ivan Martín
3 min
Carolina Desel.

MaóEl procés per a la reforma del Museu de Menorca és un exemple per a altres àmbits?

Crec que sí, perquè l'estreta col·laboració entre totes les institucions hi ha estat clau. Una vegada feta l'obra civil, vam detectar que el museu no es podia muntar tal com estava inicialment. L'obra civil va finalitzar al setembre de 2016. A partir d'aquí, a l'octubre, ja vam valorar quin camí havíem de prendre per remodelar les instal·lacions. La redacció del projecte del museu el va pagar el Consell de Menorca i la veritat és que tot ha anat molt ràpid. I això que en el concurs d'adjudicació d'obres es va produir una baixa temerària per part d'una empresa. La voluntat política ha estat total per part de Consell, del Govern balear i del Ministeri de Cultura. La inversió de més de mig milió d'euros per part de Madrid és una fita per a tots.

En aquests moments el Museu de Menorca està tancat, però la idea és aprofitar aquest període per difondre’n l’activitat?

Efectivament. Obrir un museu no solament és posar una clau a una porta i obrir l'edifici. Ens costa molt que els menorquins vinguin. Hi ha la sensació que el Museu de Menorca és de Maó, i això no és així. Cal una feina de divulgació i pedagogia per apropar als ciutadans tot el que feim. No és nou, perquè des de fa temps duim a terme diverses accions als diferents pobles de l'illa. La nostra campanya, 'El museu surt del museu', serà similar a la feina que s'ha fet aquest darrer any amb l'exposició de Pasqual Calbó, que ha resultat un èxit. De fet, en nou mesos han passat per les instal·lacions unes 18.000 persones i uns 143 grups escolars.

El tema de la manca de personal per a equipaments culturals afecta el Museu de Menorca?

És un capítol a millorar. És un dels problemes endèmics que arrosseguen les infraestructures culturals del Govern balear. Al juliol passat es van comprometre a portar-nos un restaurador i un tècnic, i no se soluciona. L'antic Govern Bauzá va desdotar la plaça sense avisar, van prometre dur un restaurador i que la dotarien de nou, però no ho van complir. I l'actual Executiu autonòmic tampoc no ha resolt la mancança. En el procés en el qual ens trobam hem hagut d'externalitzar el servei a partir del pressupost propi del museu. Han començat quatre restauradors i els pagam nosaltres.

I quan preguntau al Govern sobre aquest dèficit i com pensen solucionar-lo, quina resposta n’obteniu?

Teníem la promesa de la Conselleria de Cultura, però no ho han pogut dur a terme. Ens consta que els polítics menorquins pressionen per resoldre la problemàtica, però els tràmits no són senzills. La mancança de personal no només ens passa a nosaltres. També s'hi troben a l'Arxiu de Mallorca, que fins a la setmana passada no els va arribar un tècnic, i el Museu d'Eivissa. Ara mateix, el Museu de Menorca no té tècnics ni restauradors. És un poc surrealista. Jo crec que sí que hi ha voluntat política, però caldria intensificar-la. Quan veus que cap partit polític, d'esquerres o de dretes, no ha estat capaç de posar-hi solucions, et genera dubtes.

Us sentiu reforçats econòmicament?

En aquest sentit, no ens podem queixar. El Consell Insular de Menorca fa dos anys que ens incrementa la partida 10.000 euros anuals. Els ciutadans han d'entendre que un equipament d'aquestes característiques necessita fons per cobrir despeses relacionades amb el manteniment. Ens arriben factures de calefacció, llum, interactius, audiovisuals, sous del personal i altres. Aquest sector també evoluciona amb les noves tecnologies i no podem quedar-hi enrere. El Museu de Menorca té un pressupost de 236.000 euros. Crec que l'única manera de valorar un equip de govern i la seva aposta per la cultura és a través de la dotació de comptes. Les paraules se les emporta el temps. Sent que la meva feina és valorada pel Consell.

stats