Cinema

'La sociedad de la nieve', de J.A. Bayona, entre les preseleccionades per als Oscars

'Cerrar los ojos', de Víctor Erice, i la producció catalana '20.000 especies de abejas' també opten a la plaça que atorga l'Acadèmia del Cinema Espanyol

2 min
Enzo Vogrincic a 'La sociedad de la nieve'

BarcelonaLa sociedad de la nieve, de J.A. Bayona, Cerrar los ojos, de Víctor Erice, i la producció catalana 20.000 especies de abejas, d'Estibaliz Urresola, són les tres candidates que l'Acadèmia del Cinema Espanyol ha preseleccionat per representar Espanya en la lluita per l'Oscar a la millor pel·lícula internacional. La lectura de les pel·lícules candidates l'han fet tres acadèmics espanyols que també són membres de l'Acadèmia de Hollywood: l'actriu Natalia de Molina, la productora Esther García i el director i guionista Borja Cobeaga. Amb ells hi havia el president de l'Acadèmia del Cinema Espanyol, Fernando Méndez-Leite, i la notària Eva Fernández Medina. La representant espanyola als Oscars de l'edició anterior va ser Alcarràs, que finalment no va aconseguir la nominació de l'Acadèmia de Hollywood.

La sociedad de la nieve, que recrea l'accident d'avió als Andes d'un equip de rugbi uruguaià i la seva lluita per sobreviure durant setmanes en condicions extremes, és el retorn de José Antonio Bayona al cinema en espanyol després de tres pel·lícules rodades en anglès (Lo imposible, Un monstre em ve a veure i Jurassic World 2). Es tracta de la primera producció per a Netflix del director barceloní i també de la primera vegada que aspira a representar Espanya als Oscars. També serà la primera producció original de la plataforma que opti a representar Espanya als Oscars. La sociedad de la nieve tancarà aquest dissabte la Mostra de Venècia i s'estrenarà a Netflix durant la tardor.

Cerrar los ojos, que es va presentar al passat Festival de Canes, és la primera pel·lícula de Víctor Erice des d'El sol del membrillo (1992), el retorn per la porta gran d'un dels cineastes més importants de la història del cinema espanyol, responsable d'El sur i El espíritu de la colmena. La tercera candidata, 20.000 especies de abejas, és el debut en el llarg de la cineasta basca Estibaliz Urresola, un drama al voltant de la confusió que sent una nena trans i el seu entorn familiar que es va estrenar a l'última Berlinale, on la nena protagonista, Sofía Otero, va guanyar el premi a la millor interpretació protagonista.

Amb l'anunci de les candidates comença una cursa que tindrà la següent etapa el 20 de setembre, quan els acadèmics espanyols triaran una de les tres candidates per mirar d'aconseguir l'estatueta. Les nominacions definitives dels Oscars s'anunciaran el 23 de gener i la cerimònia dels premis se celebrarà el 10 de març.

stats