Cultura 28/05/2020

El BOE publica la declaració com a Bé d'Interès Cultural de la col·lecció d'obres 'El món d'Ubú' de Joan Miró

El mes de febrer d'aquest any, el Consell de Mallorca ja va aprovar aquesta distinció

Ara Balears
2 min
Imatge de l'exposició 'Joan Miró i el món d’Ubú', a Es Baluard, l'any 2006. / ES BALUARD

PalmaEl Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat aquest dijous la declaració com a Bé d'Interès Cultural (BIC) de la col·lecció d'obres El món d'Ubú de Joan Miró, procedent del fons de la Col·lecció Serra i dipositada al Museu Es Baluard, que va aprovar el Consell de Mallorca el mes de febrer d'enguany, segons ha informat l'agència Efe.

La consideració d'aquesta col·lecció com a BIC es basa en un informe tècnic de l'abril del 2019 que detalla que tots els elements estan en bon estat i que la col·lecció la formen tres carpetes litogràfiques: Ubu Roi, que consta de 13 litografies; Ubu aux Baléares, amb 25 litografies i set làmines amb impressió de text, i L'enfance d'Ubu, amb 24 litografies i 15 làmines amb text.

A més, la conformen dues de les figures originals dels personatges de l'obra de teatre: Le Chien d'Ubu i L'Abanderat; dos dibuixos originals: Dessin pour Ubu i 'Personage, oiseau, chien'; els dibuixos preparatoris per a Le chien d'Ubu, i la carpeta de fotografies amb els personatges i actors de l'obra teatral Mori el Merma. També inclou el dossier de dissenys, notes de treball i dibuixos originals per a aquesta obra.

Segons l'informe, la col·lecció constitueix un dels conjunts més importants de l'obra de Miró sobre aquest personatge. Més enllà de l'indubtable valor artístic de les tres grans sèries, "aquesta col·lecció permet reconèixer les motivacions ideològiques i polítiques de l'artista en contra de la dictadura, el seu interès pel món de l'escena, o part del seu procés creatiu a través de dibuixos preparatoris on, a més de l'espontaneïtat i inspiració, es pot veure el procés de reflexió i de creació de l'obra mironiana".

El personatge d'Ubú, creat pel dramaturg francès Alfred Jarry, va seduir Miró. Durant gairebé 30 anys va fer diferents treballs sobre aquesta figura del rei tirà qui, per a Miró, era la representació del dictador Franco.

stats