Cultura 13/02/2020

El Consell de Mallorca declara Bé d'Interès Cultural 'El món d'Ubú' de Joan Miró

El ple també ha aprovat la declaració de Bé Cultural de l'antiga fàbrica de Can Ribas de Palma

Ara Balears
2 min
Imatge de l'exposició 'Joan Miró i el Món d’Ubú', a Es Baluard, l'any 2006

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC) de la sèrie d'obres El món d’Ubú, de Joan Miró, i de Bé Cultural de l’antiga fàbrica de Can Ribas de Palma. Així, la institució insular protegeix un dels conjunts més importants de l’obra de Miró i un dels pocs testimonis que resten dels conjunts fabrils que s’ubicaren al barri de la Soledat de Palma al llarg del segle XIX.

Pel que fa a la declaració de BIC d'El món d’Ubú, la consellera ha destacat que és un conjunt artístic "únic", tant per la temàtica com per la qualitat. El personatge d’Ubú, creat pel dramaturg francès Alfred Jarry, va seduir Miró. La col·lecció recull obres que l’artista va crear durant 30 anys sobre aquesta figura del rei tirà qui, per a Miró, era la representació del dictador Franco.

En aquest sentit, l’informe destaca que la col·lecció de Miró permet reconèixer les motivacions ideològiques i polítiques de l’artista en contra de la dictadura, el seu interès pel món de l’escena o part del seu procés creatiu a través de dibuixos preparatoris en què, a més de l’espontaneïtat i la inspiració, es pot veure el procés de reflexió i de creació de l’obra mironiana.

Can Ribas, habilitada per ser un centre de circ

Pel que fa a Can Ribas, la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha defensat la declaració de BC i també la possibilitat de donar un ús a l’edifici, "que és la millor qualitat de protecció, perquè tenir-lo protegit i no poder-lo usar seria un gran drama", ha dit la consellera en al·lusió al deteriorament que pateixen els edificis en desús. D'aquesta manera, el Consell deixa la via lliure perquè la fàbrica es converteixi en un centre de circ.

La declaració de Bé Cultural de Can Ribas al ple es fa després d’haver tingut llum verda de la Ponència Tècnica i la Comissió Política de Patrimoni Històric. Així, es tindran en compte les al·legacions de l’Ajuntament que preveuen la possibilitat de reestructurar parcialment els forjats a fi que permeti la comprensió de l’espai original.

stats