Cultura 24/03/2022

Blai Bonet i els versos en català contra les guerres

Mallorca Literària té en marxa una campanya amb paraules del poeta "humanistes i antibel·licistes", mentre el Govern reclama la pau amb referències d'autors de fora

2 min
Una de les imatges que ha compartit la Fundació Mallorca Literària.

PalmaUn poble perd la guerra / just quan la seva voluntat està esfondrada. Són versos del poema La informació, de Blai Bonet. Des del 17 de març, Dia de la poesia catalana a internet, la Fundació Mallorca Literària va amollant a les xarxes #VersosContraLesGuerres. Fins al 31 de març, es difondran píndoles amb citacions de Blai Bonet, "profundament vigents pel seu component de reflexió humanista i antibel·licista", apunten des de l'entitat del Consell de Mallorca.

La campanya sorgí amb la voluntat de reivindicar el poder transformador de la paraula i "la necessitat d’acudir al llegat literari i cultural per tenir ben vius i presents els aprenentatges que els diferents conflictes històrics ens han de proporcionar". La selecció de versos inclou nombroses referències a conflictes bèl·lics i socials que protagonitzaren la història mundial del segle XX, i que Blai Bonet va recollir en la seva obra literària, tant en poesia com en novel·la, dietaris i articles periodístics.

Els referents de mar enllà del Govern

El compte de Twitter del Govern de les Illes Balears també reclama la pau amb piulades des de l'11 de març. Des del seu perfil, comparteix frases de poetes, sociòlegs, escriptors i músics per "defensar els drets humans" i els "valors europeus", en el marc de la invasió russa a Ucraïna. Virgina Woolf, Rosa Luxemburgo, The Beatles, José Saramago, Miguel de Cervantes i Elvira Sastre són alguns dels autors de les frases que ha compartit l'Executiu a la xarxa, referents de mar enllà.

La piulada més comentada ha estat la de dia 19 de març: Si pudiera sembrar los campos que arrasé / Si pudiera devolver / La paz que quité, no dudaría / No dudaría en volver a reír, deia la imatge tuit.

Alguns internautes, i també l'escriptor i col·laborador de l'ARA Balears Sebastià Portell, es demanaven si no hi ha suficients autors en llengua catalana que hagin escrit en contra de la guerra com per haver de recórrer a autors d'altres llengües. No és que no n'hi hagi, és que només de Blai Bonet, la Fundació Mallorca Literària ja en facilita uns quants.

stats