Música
Cultura 28/01/2018

Björk, Nick Cave, The National i Lorde, caps de cartell de Primavera Sound

També actuaran al festival Arctic Monkeys, Migos, Haim, Arca, Charlotte Gainsbourg i Jane Birkin

Xavier Cervantes
4 min
Björk

BarcelonaEl festival Primavera Sound ja té el cartell de la divuitena edició, que se celebrarà al Parc del Fòrum del 30 de maig al 2 de juny. Hi actuaran, entre d’altres, Björk, Lorde, Nick Cave and The Bad Seeds, Arctic Monkeys, Migos, The National, A$AP Rocky, Beach House i The War On Drugs. Björk, que l’any passat va oferir una sessió de DJ al Sónar, és el nom més destacat de la jornada del dijous 31 de maig: hi presentarà Utopia, l’àlbum produït amb el veneçolà Arca, que també actuarà en aquest Primavera Sound. Aquell mateix dia hi serà un vell conegut del Primavera Sound, l’australià Nick Cave. El trap dels nord-americans Migos serà el gran protagonista del divendres 1 de juny, juntament amb el grup de Cincinnati The National, que torna al festival quatre anys després de l’última visita, també en un dels escenaris grans. El dissabte 2 de juny els principals reclams del cartell són els britànics Arctic Monkeys i la neozelandesa Lorde, que l’octubre passat va presentar el disc Melodrama al Sant Jordi Club.

Tal com va passar el 2017, el Primavera Sound mira de rejovenir el seu públic però mantenint una oferta que alhora pugui satisfer els espectadors més veterans. Així cal entendre que comparteixin cartell noms com, per una banda, Lorde, Cigarettes After Sex, C. Tangana, Rhye i Bad Gyal, i, per una altra, Mogwai, Slowdive, The Breeders i Belle & Sebastian, el grup escocès que protagonitzarà la jornada gratuïta del dimecres 30 de maig juntament amb Spiritualized, Wolf Parade, Javier Mena, Starcrawler, Holy Bouncer i Maria Arnal i Marcel Bagés. Tot i que el Parc del Fòrum concentra l’activitat del festival, també hi haurà una segona jornada gratuïta el diumenge 3 de juny, en aquest cas a la plaça Joan Coromines (entre el Macba i el CCCB). Entre els grups que hi actuaran: Rhye, Waxahatchee i el nou projecte de Fermin Muguruza amb The Suicide of Western Culture. A més, es manté la programació del Primavera als bars i als barris (també de franc), i la de les dues sales de l’Apolo.

Una vegada més, el festival barceloní intenta farcir la programació amb músiques negres que no sempre són al radar d’aquesta mena d’esdeveniments. Destaca especialment la presència de Migos, el grup de trap de Geòrgia, i la del raper A$AP Rock, a més de la de Vince Staples i Tyler, The Creator. Menys nombrosa és la representació africana, tot i que amb un nom molt rellevant: l’artista maliana Oumou Sangaré, que els espectadors gironins van poder veure fa uns mesos al Festival Temporada Alta. I pel que fa al jazz, sempre tangencial als gustos del Primavera Sound però una constant en la programació, aquest cop compta amb uns combinats de luxe: l’Art Ensemble of Chicago, tota una llegenda del free-jazz. El cartell tampoc oblida altres estils no hegemònics en el festival com ara el metall, concretament el black metal, un gènere que en aquesta edició estarà representat pel grup suec Watain, que acaba de publicar l’àlbum Trident wolf eclipse.

Un dels atractius d’aquest any té ressonàncies familiars, perquè el cartell inclou Jane Birkin i la seva filla Charlotte Gainsbourg. Això sí, no hi actuaran plegades. Birkin oferirà el dissabte 2 de juny un concert amb orquestra el repertori del qual seran composicions de Serge Gainsbourg. La Charlotte, més dedicada al cinema que a la música, pujarà a l’escenari un dia abans per presentar en directe el disc Rest, produït per Sebastian Akchoté i Gyu-Manuel de Homem-Christo (la meitat del duo Daft Punk).

Al marge del relat principal del festival, el que construeixen el rock i el pop d’arrel anglosaxona de noms com Beach House, The War On Drugs, Deerhunter, Unknown Mortal Orchestra i Father John Misty, és possible trobar propostes com la del grup basc Delorean, que han publicat un disc sobre Mikel Laboa, i la del cantaor Capullo de Jerez. En el capítol de curiositats destaca la interpretació de la banda sonora de la sèrie Stranger things a càrrec de Kyle Dixon i Michael Stein (del grup Survive), que abans del Primavera Sound també actuaran a la sala Barts de Barcelona el 3 d’abril.

La participació catalana presenta una variació estilística d’acord amb l’ADN del festival: de la sessió de DJ de John Talabot a l’alegria improvisadora dels Za!, del pop electrònic de Marion Harper al pop de Núria Graham, de la llegenda punk de La Banda Trapera del Río al rock de Mujeres.

Abans que se sabés el cartell, l’abonament del festival costava 191 euros (despeses incloses), i a partir d’avui el preu és de 215 euros (més despeses de tramitació). Aquest preu serà un 16% menys car per a les persones nascudes o residents al Barcelonès. Per aconseguir aquest descompte hauran de presentar al Palau de la Virreina (Rambla, 99), seu de l’Institut de Cultura de Barcelona, el DNI i qualsevol dels següents documents (sempre acompanyats del DNI o passaport): carnet de biblioteca, rebut de lloguer, rebut de subministraments o padró. La documentació és per acreditar la residència a Barcelona, Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet. L’abonament els costarà 180 euros. Aquest mateix preu és el que tindran els abonaments per als menors de 30 anys que tinguin el Carnet Jove.

stats