Patrimoni
Cultura 21/02/2023

Una bàscula de 200 quilos per pesar el peix i una cúpula de lluminària, noves peces del Museu Marítim de Mallorca

Els dos objectes, cedits per Ports de les Illes Balears, provenen del Port d'Andratx i estan en procés de restauració

1 min
La bàscula per pesar el peix, datada dels anys 40.

PalmaUna bàscula de 200 quilos datada de la dècada dels 40 i una cúpula de lluminària de senyalització marítima; aquestes són les dues peces que s'incorporen a la col·lecció del Museu Marítim de Mallorca. Ports de les Illes Balears ha cedit els objectes, que venen del Port d'Andratx. Segons el Consell de Mallorca són "dues peces de gran valor patrimonial, especialment, marítim".

Els dos objectes es troben actualment en procés de restauració. Una vegada restaurats, s’inclouran en la museografia del Museu Marítim de Mallorca a les Voltes. El director de l'espai, Albert Forés, ha celebrat aquestes noves incorporacions, que "permeten tenir una visió ampla de la nostra història i la nostra relació amb la mar".

La bàscula, de fins a 200 quilos, és un model Princesa 14, fabricada per l’antiga marca Lletjos SA i A. Giros entre la dècada dels 40 i 50. Aquesta peça era utilitzada per la confraria de pescadors del Port d’Andratx per vendre peix. D’acord amb les informacions obtingudes, és una peça única, ja que probablement només en queda aquest exemplar a tot l’estat espanyol.

La cúpula de vidre de lluminària de senyalització marítima, segons les informacions de la memòria històrica dels funcionaris del Port d’Andratx, feia la seva funció a l’entrada del port de la Dragonera, a Sant Elm. Fa més de vint anys que es va desmuntar i la varen emmagatzemar.

La cùpular de lluminària marítima.
stats