Cultura 03/03/2020

Es Baluard Museu organitza un seminari sobre la cineasta belga Agnès Varda

En el marc del cicle Punt de Llibre, la periodista i crítica Imma Merino presentarà l’assaig 'Agnès Varda: espigadora de realidades y de ensueños'

Ara Balears
2 min
'Varda por Agnès'

PalmaEs Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma organitza el seminari El cinema com a testimoni del real i expressió de l’imaginari, sobre la figura de la cineasta belga Agnès Varda, precursora de la Nouvelle Vague i del cinema feminista, del 18 al 20 de març, amb Imma Merino, especialista en la seva obra.

La durada del seminari –que s'emmarca en el programa d'activitats paral·leles de l'exposició Ana Vieira. La llar i la fugida–, conté una part teòrica acompanyada del visionat de les pel·lícules Cléo de 5 à 7, Sans toit ni loi (Sense sostre ni llei) i Jacquot de Nantes. El termini d'inscripcions és fins al 10 de març amb descompte per als Amics d’Es Baluard i gratuït per a estudiants. Així mateix, les projeccions de les pel·lícules són gratuïtes i obertes al públic sense inscripció.

L'any 1954, Agnès Varda va realitzar el seu primer film, La pointe courte, on conviuen imatges documentals de la vida en un barri de pescadors amb la ficció d’una parella en crisi. Des de llavors, va fer cinema amb un esperit de llibertat que va dur-la a traspassar les convencions genèriques i a inventar constantment les seves formes.

Durant més de sis dècades, Varda va crear imatges amb una voluntat de testimoniar allò real i a la vegada d’expressar el seu imaginari, una tensió que fa que els seus films transitin entre el documental i la ficció, la naturalitat i l’artifici, la vida i la representació. En la seva obra, destaca la fascinació pels altres –sobretot la gent corrent– i pels rostres que va començat a retratar com a fotògrafa. A meitat dels anys cinquanta, va anticipar l’esperit del moviment Nouvelle Vague.

Cicle Punt de Llibre

Es Baluard programa dins el cicle Punt de Llibre la presentació de l’assaig Agnès Varda: espigadora de realidades y de ensueños de la periodista i crítica de cinema Imma Merino, el proper 19 de març a les 19 h amb entrada lliure. La presentació anirà a càrrec de la doctora en Història de l'Art i professora especialista en cinema a la UIB, Maria Magdalena Brotons, acompanyada per la periodista Cati Moyà.

Aquest és un assaig sobre la filmografia d’Agnès Varda i una de les darreres entrevistes concedides per la realitzadora, que testimonia com el seu cinema, entre el documental i la ficció, ha transitat per un camí tan personal com inspirador, posant en qüestió i transgredint les fronteres entre els gèneres, la vida i la representació, la realitat i el somni, la naturalitat i l’artifici, l’atzar i l’elaboració.

stats