Cultura 23/10/2020

Es Baluard incorpora 38 obres noves de 29 artistes a la seva col·lecció

En l’adquisició, decidida per una comissió, s’han invertit 172.913 euros, tot i que entre les peces n’hi ha nou en dipòsit i una donació

Cristina Ros
3 min
Es Baluard incorpora 38 obres noves de 29 artistes a la seva col·lecció

PalmaEl museu Es Baluard de Palma ha donat a conèixer els resultats del procés d’adquisició d’obres d’art que, mitjançant una comissió d’experts, s’ha desenvolupat en els darrers mesos. Fruit d’aquest procés de selecció, la institució artística incorpora fins a 38 peces noves al seu fons, signades per 29 artistes: 11 dones i 18 homes. En l’adquisició, el museu ha invertit els 172.913 euros dels quals disposava, procedents del pressupost propi (17.913 euros) i de les aportacions que han fet el Govern (140.000) i el Consell de Mallorca (15.000) amb aquest propòsit. Amb aquests doblers, s’han adquirit 28 obres. Les altres deu han arribat al museu via dipòsit –nou d’elles– i donació –una. Les peces estan datades entre 1916 i 2020.

Toni Amengual, Dineo Seshee Bopape, Miriam Cahn, Miguel Ángel Campano, Lluís Claramunt, Mounir Fatmi, Esther Ferrer, Rafa Forteza, Bel Fullana, Lara Fluxà, Daniel García Andújar, Susy Gómez, Petrit Halilaj, Peter Halley, Rafel Joan, Teresa Margolles, Max, Laura Marte, Joan Morey, Claudia Peña Salinas, Albert Pinya, Marta Pujades, Bernardí Roig, Bartomeu Seguí, José Ángel Sintes, Joaquín Sorolla, Martine Syms, Kemang Wa Lehulere i Ian Waelder són els artistes dels quals Es Baluard incorpora obra nova; una part d’aquests artistes ja eren presents en el fons del museu. La donació és de l’artista mexicana Teresa Margolles, de qui s’ha adquirit una instal·lació que ara s’exhibeix al centre, mentre que ella mateixa ha donat el vídeo de la performança Sobre la sangre, representada el 19 de setembre al museu. Així mateix, els llenguatges de la pintura, la fotografia, el vídeo, l’escultura, el dibuix i l’obra gràfica es reforcen amb les incorporacions fetes, a la vegada que s’adquireixen per primer pic obres de còmic, les de Max i Seguí.

Es Baluard va obrir una convocatòria per a la tria de les obres que passarien a fer part de la seva col·lecció. Fins a principis de setembre, quan es va tancar la convocatòria, s’havien rebut fins a 168 propostes, un 67,9% de les quals varen ser presentades pels mateixos artistes (114), un 23,8% per part de galeries d’art (40 propostes) i un 7% per part de particulars (13), a més d’una proposta presentada per una institució.

Suport al sector artístic

Quan la Delegació de Presidència per a la Cultura del Govern i el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca –dues de les tres administracions públiques que formen part del patronat de la Fundació Es Baluard– anunciaren l’aportació que farien als comptes del museu per a l’adquisició d’obres, ja varen remarcar que es tractava d’una dotació extraordinària per donar suport al sector artístic, afectat per la paràlisi del mercat en temps de la pandèmia del covid-19. L’Ajuntament de Palma, que també està en el patronat, no ha participat en la suma de fons per a l’adquisició de peces.

Segons la directora del museu, Imma Prieto, “les noves adquisicions de la Fundació Es Baluard Museu són més que importants. Per un costat, trencam amb una dinàmica que ha acompanyat Es Baluard. Ampliam la col·lecció a partir de compres, enteses de manera contundent, i no només a través de donacions o dipòsits”, va declarar fent referència a la impossibilitat del museu d’adquirir obres des del 2012, per manca de pressupost. Així i tot, Prieto també va voler subratllar que “en primer lloc feim costat al sector artístic, motiu necessari pels esdeveniments d’enguany, però també contribuïm a salvaguardar la història”.

Per la directora d’Es Baluard, “tenir cura del patrimoni és tenir cura de la memòria i la identitat; conservar el patrimoni és sinònim d’història. Una de les funcions dels museus, a diferència dels centres d’art, és conservar i ampliar el patrimoni. Si no, d’aquí a uns anys, quan mirem enrere, només trobarem el silenci. Cal recordar que la cultura és universal i que s’escriu a partir del patrimoni i dels estudis que se’n generen. Per això, Es Baluard Museu també treballa en la recerca, l’estudi i l’escriptura de la història. I esperam enfortir aquesta pràctica en col·laboració amb investigadors, personal acadèmic i historiadors”, va afegir.

Un fons d’unes 700 obres

Amb la incorporació d’aquestes 38 peces, la col·lecció d’Es Baluard, museu inaugurat el 2004, acull prop de 700 obres d’art. Al voltant del 40% –donades una seixantena o cedides per trenta anys unes 190– procedeixen de la Fundació d’Art Serra, creada per qui va ser president fundador del museu, Pere A. Serra. Entre les restants, les adquirides fins a l’any 2011 després de seleccions de la Comissió d’Adquisicions, com també acceptades en donació o en dipòsits fets per administracions públiques, entitats privades i particulars.

stats