DIA INTERNACIONAL DE LES DONES
Cultura 07/03/2017

Aurora Picornell, la primera que va fer una crida per la celebració del Dia de la dona a Mallorca l'any 1934

Una exposició a l'Arxiu del Regne recull la història i memòria de l'activista

Margalida Mateu
2 min
Plafó de l'exposició 'Aurora Picornell (1912-1937). Història i memòria'.

PalmaL'exposició 'Aurora Picornell (1912-1937). Història i memòria' ha quedat inaugurada aquest dimarts, vigília del Dia internacional de les dones, a l'Arxiu del Regne de Mallorca. La mostra és organitzada conjuntament per la Conselleria de Presidència i l'IBDona i comissariada per David Ginard.

L'exposició es reparteix en deu panells que narren la trajectòria d'Aurora Picornell des dels orígens –amb fotografies del barri del Molinar, on va néixer, i l'arbre genealògic– fins als primers compromisos de militància, estructurats en dos àmbits fonamentals: el feminisme i el laïcisme.

Continua la mostra amb l'activista en l'època de la Segona República i tracta la seva militància política sobretot al Partit Comunista, del qual ella serà la figura més reconeguda a Mallorca; el seu àmbit com a sindicalista, la creació del sindicat de sastreria, a més d'informació relativa a la seva activitat veïnal i com a articulista en premsa.

Autoritats i comissari a la inauguració de l'exposició 'Aurora Picornell (1912-1937). Història i memòria'.

"Picornell també fou la primera persona que va fer una crida a Mallorca per la celebració del Dia de la dona treballadora l'any 1934", recorda Ginard. "Els darrers panells expliquen els anys més tràgics de la seva detenció i assassinat, el 5 de gener del 1937".

Una de les frases que se'n pot extreure és: "I les idees, amb quines bales matareu les idees?". Aquesta activitat ret homenatge al paper de la dona sobrevolant les maneres, la intensitat i la crueltat que va adquirir la repressió sobre elles a les Balears durant la Guerra Civil.

A la inauguració, hi han assistit la consellera de Presidència, Pilar Costa; el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu. El comissari, David Ginard, és doctor en Història per la Universitat de les Illes Balears i autor del llibre 'Aurora Picornell (1912–1937): de la història al símbol'.

En el marc d'aquesta exposició, dijous, 9 de març la Direcció General de Treball, Economia i Salut Laboralha organitzat una jornada amb el títol 'Volem pa i també roses'.

stats