Cultura 27/06/2018

Un relat visual de Josep Planas Montanyà

Una selecció de fotografies sobre la memòria i l'oblit dels anys 50 i 60 a les Illes Balears al museu Krekovic

M. J. Ribas
2 min
Magaluf./JOSEP PLANAS MONTANYÀ

PalmaAquest dimecres al matí s'ha presentat al museu Krekovic l'exposició 'Memòria, història i oblit', una selecció de fotografies de paisatge i carrer de Josep Planas Montanyà. L'acte l'han conduït la seva neta, també artista i gestora cultural, Marina Planas, i Rafel Creus, director insular de Cultura. La mostra es podrà visitar del 29 de juny al 15 de desembre, i té la vocació de ser itinerant. Forma part de la iniciativa Cultura en Xarxa. Els ajuntaments interessats la podran sol·licitar i el Consell en finançarà les despeses de trasllat i muntatge.

L'arxiu de fotografies de Josep Planas i Montanyà inclou, aproximadament, 4.000.000 imatges i 2.000 càmeres. Pioner, incansable productor i col·leccionista, fou capdavanter en la producció industrial de postals, va portar la fotografia en color a les Illes i va ser el primer fotògraf europeu a adquirir un helicòpter per fer fotografia aèria. L'helicòpter el rendibilitzava llogant-lo els caps de setmana a la Guàrdia Civil, que no disposava d'aquest equipament.

Relator de l'imaginari de les Illes Balears dels anys 50 i 60 i fotògraf del 'boom' turístic, va fer viatjar la imatge de Mallorca arreu del món i va arribar a vendre 25.000 postals de la Seu en un any. Marina Planas ha explicat que l'arxiu té un volum inabastable d'arxivadors, fotografies, negatius, fotolits, diapositives i transparències, que actualment estan en un estat de risc, ja que necessiten una gran infraestructura, tant humana com espacial, per ser conservades, catalogades i digitalitzades.

Un relat visual de Josep Planas Montanyà, pioner i fotògraf del bum turístic

Creus ha expressat la bona voluntat del Consell de donar suport a la gestió i la conservació de l'arxiu. Ja s'estan estudiant possibles solucions, tot i que l'actual Arxiu del So i de la Imatge no té recursos suficients per poder abastar aquesta feina.

Casa Planas, el centre de cultural i de creació situat a l'antiga seu del laboratori i estudi de Josep Planas Montanyà, vol impulsar les residències internacionals per a artistes que treballen en el tema de l'arxiu per donar una perspectiva contemporània a la col·lecció.

Les imatges poden connectar ràpidament amb el públic, ja que s'hi identifiquen llocs de Palma i de l'illa i el canvi a què han estat sotmesos. Amb la intenció d'apropar el treball de Josep Planas Montanyà a la ciutadania, a més de la itinerància de l'exposició es preveu fer un treball de mediació entre públics, des del museu Krekovic i Casa Planas, tant per a escoles com per a grups de gent gran.

Així mateix, el 6 de setembre es projectarà al museu el documental realitzat per La Perifèrica 'Postcards & Memories', dirigit per Cesc Mulet i Pablo Bujosa.

stats