Art
Cultura 16/11/2021

L'art de Perejaume entra a la Filmoteca

L'artista porta l'exposició 'Donar cabuda' a la casa del cinema

2 min
Perejaume a la Filmoteca.

BarcelonaA Perejaume el fascina l’espurna d’on sorgeix el cinema. “El fet que dues imatges conviuen a l’ull uns segons i generen sentit”, com diu ell mateix amb motiu de l’exposició que li dedica la Filmoteca de Catalunya, Donar cabuda (fins al 30 de març). Precisament Perejaume veu aquesta institució com “un sot de projeccions”. Un altre aspecte del cinema que el fascina és el “feix de projeccions, allò que va del projector a la pantalla i que no es veu si no hi ha pols”, explica. “És un espai tan germinal i fascinant –afegeix–, és l’espai central del cinema, allà és on passa i on té l’articulació i el verb, el cinema”.

Així que tots aquests elements van marcar la peça central produïda per a l’exposició, un vídeo on es pot veure com va fer “un sot en un camp” i va dur-hi un projector de 35 mm, “perquè hi projectés imatges, com una restitució de les imatges allà d’on provenen”, afirma. “Imatges colgades, cultivades i retornades a la vida, confiant que perduraran sense necessitat d’arxivar-les en una nevera freda, que es regeneraran com el cicle agrari es regenera infinitament”, conclou Perejaume.

Al rebre l'encàrrec de la Filmoteca, tal com explica l'ACN, a Perejaume li va venir al cap la seva sensació que les multisales de cinema han estat "un projecte fracassat". Ho diu en el sentit que en algun moment es va imaginar que la seva existència podia donar lloc a "un espectacle nou", a un espai on els films es relacionessin entre ells, generant una sintaxi, i que l'espectador hi podria transitar "creant un significat nou". Però això no és el que ha passat amb les multisales, constata. D'aquí que Perejaume ha procurat esprémer la idea de fer dialogar els diferents espais que se li han cedit a la Filmoteca: la sala d'exposicions i les dues sales d'exhibició. I és que de dimarts a divendres, d'una a dues del migdia, l'exposició continua a les sales de projecció amb dos vídeos de Perejaume creats per a l'ocasió.

'Apunts de cinema'

D'altra banda, la Filmoteca ha editat per a l'esdeveniment Apunts de cinema, un recull de textos de Perejaume al voltant del setè art. Un dels textos és un que va crear per al centre d'art Jeux de Pome de París, pensat com una lectura a les fosques per a un invident. El text, a més, té un reflex a l'exposició, en una peça audiovisual enregistrada a la mateixa Filmoteca que recrea aquesta lectura en braille. La resta de textos han sortit ara, durant les "tres o quatre setmanes" de treballs preparatoris per a l'exposició.

stats