Música
Cultura 29/09/2022

Antònia Font, Cabot, Xanguito i Maria Hein: els grups amb més nominacions als Enderrock illencs

Segons la crítica, el millor disc pop-rock d'enguany és 'Un minut estraboscòpica', d'Antònia Font, i el millor disc de cançó, 'Voltes i voltes', de Maria Jaume

2 min
Representants polítics, membres d'Enderrock i artistes finalistes.

PALMAEls premis Enderrock de la Música Balear arriben a la cinquena edició. Aquest dimecres s'han donat a conèixer, en un acte al teatre Mar i Terra de Palma, els artistes i discs premiats per la crítica i, també, les bandes finalistes de les categories que es juguen al vot popular.

Segons la crítica, el millor disc pop-rock d'enguany (des del setembre de 2021 a l'agost de 2022) és Un minut estraboscòpica, d'Antònia Font; el millor disc de cançó, Voltes i voltes, de Maria Jaume; Reïna s'endú el premi de la crítica a millor disc revelació per Arts marcials; Letter to Milos, l'àlbum de Marco Mezquida dedicat al seu fill, és el millor disc de jazz, i finalment, el millor disc de folk segons la crítica és La llei d'Ohm, de Miquel Brunet i Biel Majoral.

A més a més, s'han revelat els premis especials: el d'honor, que serà per a la banda menorquina Ja T'ho Diré, que celebra les tres dècades del seu primer disc; el premi a la trajectòria, per a Agustí Fernàndez, músic de jazz nascut a Palma i establert a Catalunya de carrera inabastable (acumula més de 150 discos propis), i el premi Enderrock a una personalitat, per a Carme Castells, directora de la Fundació Mallorca Literària per la tasca i impuls a l'hora de difondre la relació de la música i la literatura.

Pel que fa als premis que es donen segons el vot popular, els grups i artistes amb més nominacions són Maria Hein, Xanguito, Cabot i Antònia Font.

Finalistes de la votació popular, per categories
  • Millor disc de pop-roc · 'Un minut estraboscòpica' - Antònia Font (Primavera Labels) · 'Ofici' - Cabot (Produccions Blau) · 'Eufòria' - Xanguito (Halley Revords)
  • Millor treball de músiques urbanes · 'Bocaxancla + S'únic capità' - Dos sipiots (autoeditat) · 'Insecta Dance Music' - Jansky (autoeditat) · 'Kepler-454 - Plan-Et (Global Domination)
  • Millor disc de cançó · 'Continent i contingut' - Maria Hein (Hidden Track Records) · 'Voltes i voltes' - Maria Jaume (Bankrobber) · 'M'enroca' - Cris Juanico (RGB Supports)
  • Millor disc de folk · '12 llunes' - Abeniara (Produccions Blau) · 'Així deçà' - Joana Gomila i Laia Vallès (Suralita recol·leccions) · 'Saó' - Roada (Ona Edicions)
  • Millor disc de jazz · 'So Lucky...' - Rubén Andreu (Youkali Music) · 'Big babo' - Big babo (Autoeditat) · 'El tercer espai' - Gori Matas + Omar Lanuti (Autoeditat)
  • Millor disc de clàssica · 'L'homme des Baléares' - Miquel Brunet (Ona Edicions) · 'Frederic Mompou: Refractio Vol.1' - Magí Garcías + Diego Hervalejo (Columna Música) · 'Un obús al cor' - Jaume Oliver (Autoeditat)
  • Millor disc en llengua no catalana · 'We Have Wasted the Chance, but We Are Fine' - Go Cactus (BMG) · 'Better Life' - MDMAR (Produccions Blau) · ''Nunca se pierde' - Caterina Ross (produccions Blau)
  • Millor cançó ·'Un minut estraboscòpica' - Antònia Font ·'S'arquitecte' - Cabot ·'Terra i sal' - Pèl de Gall i DDAA
  • Millor directe · Antònia Font · Cabot · O-Erra
  • Millor artista revelació · Alanaire · Suc i Sopes · Aina Tramullas
  • Millor artista · Antònia Font · Maria Hein · Xanguito

La gala: dia 2 de novembre

La gala d'entrega dels guardons serà el pròxim 2 de novembre, i enguany canvia d'escenari: serà al teatre Principal de Palma. Segons el director de l'editorial Enderrock, Lluís Gendrau, això permetrà "que hi hagi més públic". L'actriu i cantant Enka Alonso i el periodista i músic Pep Suasi tornaran a presentar la gala, de la qual més endavant se sabran les actuacions.  

Aquest dimecres es van anunciar els premis de la crítica i els finalistes a les diferents categories de votació popular. Fins dia 9 d’octubre, els amants de la música podran escollir els guanyadors en cadascuna de les 11 categories a través de la web dels Enderrock.

stats