Cultura 17/06/2019

Anegats recull el Reconeixement de Mèrits de Manacor

L'Escola de Mallorquí valora "la seva aportació a la difusió del català a través de la música"

Ara Balears
1 min
Anegats a l'escenari escoltant la intervenció de Mateu Xurí.

ManacorPer primera vegada des que es va instaurar, el 1976, el Reconeixement de Mèrits que anualment atorga l'Escola Municipal de Mallorquí, dependent de l'Ajuntament de Manacor, ha anat a parar a un grup de rock. Enguany, el ple de l'Escola Municipal de Mallorquí ha decidit atorgar el Reconeixement de Mèrits 2019 al grup Anegats "per la seva aportació a la difusió de la llengua catalana a través de la música".

Aquest cap de setmana va tenir lloc l'acte d'entrega, en què el músic Pep Alba exercí de padrí del grup Anegats. "Els Anegats sempre han tingut ben clar que cantaven en català i a les entrevistes sovint els demanaven per què. La resposta era clara: 'Les cançons surten en català, cantar és una manera de xerrar, però amb música la llengua és un instrument més a l’hora de compondre”, ha assegurat.

Els Anegats reberen l'escultura de Llorenç Ginard, el símbol del Reconeixement de Mèrits, i ho agraïren de la manera en què millor ho saben fer, utilitzant la música i la paraula.

A l'acte de Reconeixement de Mèrits també hi participà el glosador Mateu 'Xurí', que va compartir l’escenari del Teatre Municipal amb els Anegats. Així, la veu Pep Àlvarez, el guitarrista José Juan, el baixista Paco González i el teclista Robin Alba agraïren l'homenatge que suposa rebre aquesta distinció.

Trajectòria

L’estiu del 1993 naixia a l’institut de secundària de Manacor IES Mossèn Alcover una banda d’uns joves de Son Servera. Es varen posar per nom Anegats, com a símbol de la rebel·lia i l’idealisme que corria per les seves venes, i des del primer moment varen decidir fusionar el rock d’essència nord-americana dels anys noranta amb una compromesa denominació d’origen illenc. Deu anys després d’aquell estiu màgic per al rock de les Illes, el 2003, Anegats varen decidir enregistrar la primera maqueta. El 2014 Anegats varen fer un punt a part en la seva trajectòria i s’acomiadaren dels escenaris temporalment; ho feren amb un treball ambiciós: una orquestra de més de vint músics acompanyà el grup en una sèrie de concerts. L’encarregat dels arranjaments musicals i de la direcció musical del projecte va ser el pianista, compositor i productor audiovisual Miquel Brunet. D’aquests concerts, se’n derivà el darrer àlbum, 'El fil d’Ariadna' (Blau-Discmedi 2014), i un documental de la seva carrera. Al treball esmentat anteriorment el varen precedir cronològicament 'Illenc' (BlauDiscmedi 2004), 'Mons diferents' (Blau-Discmedi 2005), 'Caminar entre gegants' (Blau-Discmedi 2007), 'Paraules' (Blau-Discmedi 2009), 'Prova i error' (Blau-Discmedi, 2011) i 'Brou' (Blau-Discmedi 2013). El 2018, després de quatre anys de pausa, Anegats va anunciar la tornada als escenaris amb la promesa de publicar un nou disc a l’hivern del 2019. Per celebrar-ho, varen organitzar un concert de retrobament al Teatre de Lloseta el 30 d’abril del 2018. A la primavera del 2019, Anegats ha publicat el vuitè treball discogràfic, 'Ànima Niu'.

stats