LITERATURA
Cultura 22/11/2017

Alfred Sala presenta a Palma el llibre guanyador del premi Guillem Cifre de Colonya 2017

'Una hora en el cetaci' és una novel·la d'aventures protagonitzada per dos paleontòlegs

Margalida Mateu
2 min
L'escriptor i professor Alfred Sala aquest dijous a Palma.

PalmaÉs la primera vegada que Albert Sala guanya un premi 'mallorquí', el de narrativa infantil i juvenil Guillem Cifre de Colonya, per la novel·la 'Una hora al cretaci'; l'any 2006 va endur-se el guardó Ciutat d'Alaior.

Sala ha estat aquest dimecres a Palma per presentar a la llibreria Drac Màgic l'obra guardonada editada per Barcanova. L'autor va conèixer el premi per la seva dona, que li va insistir molt que era un guardó molt especial: "'A Mallorca se l'estimen molt', em va dir, i m'hi vaig presentar". El jurat, format per Sara Moyano, Pere Martí, Antònia Vicens i Miquel Rayó, es va decantar, finalment, per la seva obra, 'Una hora en el cetaci'.

Aquest guardó es convoca des de l'any 1981 amb l'objectiu de fomentar la literatura infantil i juvenil en català i és l'únic certamen d'aquestes característiques a les Illes Balears. Fins ara s'han publicat una trentena d'obres d'autors com Joaquim Carbó, Miquel Rayó, Pere Morey, Lolita Bosch i Miquel Arguimbau, entre d'altres.

L'escriptor i professor Alfred Sala aquest dijous a Palma.

'Una hora en el cetaci' és un relat d'aventures, de fantasia científica i de lectura creativa i d'acció. "He intentat que sigui una novel·la molt ràpida, que tot passi molt de pressa", confessa el professor de català. Sala ens explica que, en els 30 anys de carrera que duu, els gustos dels adolescents "són molt canviants. Ara els joves ja no s'entusiasmen amb Jules Verne, el troben avorrit; estan tan acostumats a la imatge que el que volen és immediatesa, que és el que he intentat cercar en aquest llibre". L'obra és il·lustrada pel dissenyador Fernando Martínez.

Aquesta novel·la curta d'aventures arrenca quan un grup de paleontòlegs descobreix un fòssil de dinosaure carnívor amb les restes d'una al·lota del nostre segle. "Sempre m'han agradat els dinosaures, des de ben petit, que recordi", recalca Sala. El llibre intenta esbrinar com pot ser que s'hagi segrestat una noia d'ara si ens separen milions d'anys dels dinosaures? És a partir d'aquí que 'Una hora en el Cetaci' és una història trepidant gairebé sense descans que inclou un viatge en el temps, molta acció, bon humor, corredisses i un poc d'humor.

stats