Promoció
Cultura 19/10/2022

L'Ajuntament de Palma s'integrarà a l'Institut Ramon Llull

La Junta de Govern aprova aquest dimecres la incorporació de Cort, amb una contribució econòmica anual de 60.000 euros

2 min
Façana de l'Ajuntament de Palma.

PalmaL'Ajuntament de Palma s'incorporarà a l'Institut Ramon Llull (IRL) després que la Junta de Govern aprovi aquest dimecres la proposta de l'àrea de Cultura i Benestar Social. El que queda ara per fer efectiva la incorporació de Cort a l'IRL és fer-ne la petició formal i que la Junta Rectora del Consorci, del qual formen part la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i el Govern, doni llum verda a l'entrada de l'Ajuntament, que farà una aportació anual de 60.000 euros a la institució. Cal recordar que el Govern es va separar de l'Institut l'any 2004 –l'IRL es va crear el 2002– i que actualment en forma part des del 2016.

L'IRL té com a finalitat la projecció i difusió a l'exterior de la cultura i la llengua catalanes en diferents àmbits: acadèmic, traducció literària i pensament, teatre, cinema, circ, dansa, música, arts visuals, disseny i arquitectura, entre d'altres. L'àrea de Cultura, encapçalada per Antoni Noguera, justifica l'entrada de Cort a l'IRL per l'empenta que aquesta via d'internacionalització ofereix als creadors de Ciutat, que d'aquesta manera "podran participar en programacions internacionals d'alt nivell".

L'Institut Ramon Llull desenvolupa la seva tasca a través de les àrees de Creació, Literatura i Llengua i Universitats. Pel que fa a la Creació, la Regidoria de Cultura remarca que la incorporació de l'Ajuntament de Palma potenciarà la presència de creadors de Ciutat "en esdeveniments artístics a ciutats estratègiques i capdavanteres". A més, l'IRL té acords específics de col·laboració amb diversos festivals, institucions, mostres internacionals centres d'art i museus, i organitza visites de comissaris, crítics i programadors estrangers i estatals a festivals, fires, exposicions, estrenes i concerts. "Els festivals que formen part de la programació de Ciutat –Jazz Palma, PalmaDansa, PalmaCirc i Palma Clàssica– es podran internacionalitzar", remarquen des de Cultura, a més de recordar que l'IRL dona ajudes als desplaçaments per actuar en el circuit professional.

Pel que fa a l'àrea de Literatura i Pensament, l'entrada de l'Ajuntament de Palma a l'Institut podrà ser "un impuls per als premis Ciutat de Palma" gràcies a les publicacions en altres llengües d'obres catalanes de literatura i pensament, segons assenyalen des de la regidoria. "Es podrà donar visibilitat a autors locals en el context literari internacional i participar en intercanvis literaris i culturals".

Quant a l'àmbit de Llengua i Universitats, l'IRL promou els estudis de llengua i cultura catalanes a les universitats de l'exterior, i també fa programes i línies d'ajudes. A més, fomenta la recerca a través de centres d'estudi i càtedres de professors visitants en universitats de prestigi i és l'organisme oficial de certificació dels coneixements de català a l'exterior.

stats