Festival
Cultura 09/06/2023

Agitació folklòrica, sons d’arrel industrial i propostes teatrals al cicle La Lluna en Vers

Un any més, la Fundació Mallorca Literària omplirà les nits d’estiu de propostes culturals amb una programació que passarà per Binissalem, Sant Joan, Santanyí i Porreres

3 min
4132314 és una de les propostes de l'edició d'enguany de La Lluna En Vers

PalmaTorna un dels festivals que han aconseguit arrelar a la programació estiuenca mallorquina, La Lluna en Vers. Amb la paraula com a llavor, aquest esdeveniment, que arriba enguany a la tretzena edició, nodrirà de propostes culturals els caps de setmana de juny a setembre amb concerts, recitals, nits temàtiques i representacions teatrals.

Carles Dènia actuarà dia 17 de juny a Binissalem

Terra i cultura

La primera cita del cicle d’enguany tindrà lloc dissabte dia 17 de juny a les 21 h a Binissalem amb una nit protagonitzada per Carles Dènia i Anna Andreu, guanyador i finalista respectivament de l’edició de 2022 del certamen Terra i Cultura de poesia musicada. El concert que oferirà Carles Dènia serà un recorregut que aplegarà des de cançons tradicionals al Cant espiritual d’Ausiàs March, mentre que Anna Andreu hi presentarà el seu nou disc, La Mida, acompanyada per Marina Arrufat. 

Contemporaneïtat amb arrels

Revisar i recuperar la música tradicional des dels sons i les propostes actuals ha esdevingut un dels eixos que lliguen les trajectòries de nombrosos artistes contemporanis, de diferents procedències i estils. La catalana Queralt Lahoz, que mescla sons llatins i urbans amb flamenc i boleros, n’és un dels grans exponents. Dia 24 de juny serà a Consolació, Sant Joan, com una de les protagonistes d’una nit en què també sonarà la darrera proposta de Ven’nus, Bocaterrossa.

També a Sant Joan s’hi celebrarà, ja dins el mes d’agost, una ‘Nit d’agitació folklòrica’ amb dos noms propis: Rodrigo Cuevas i Mar Grimalt. L’asturià tornarà a Consolació dia 6 d’agost i ho farà amb el seu darrer projecte, La Romería, resumit per ell mateix com la seva proposta més ballable, ambiciosa i èpica. En aquesta mateixa vetllada, la mallorquina Mar Grimalt presentarà el seu debut, Espurnes i coralls, tota una immersió en els sons de les seves arrels, molt connectada amb un altre dels espectacles del cicle, 4132314. Inspirat en els sons de les antigues fàbriques tèxtils i els cants de les seves treballadores, la proposta de Tarta Relena, Los Sata Fontan i Cocanha arribarà també a Sant Joan dia 22 de juliol.  

El "Rap d'arrel" de Tesa arribarà a Sant Joan dia 26 d'agost.

Just una setmana abans, dia 15 de juliol, serà la valenciana La Maria qui pugi a l’escenari d’Es Fortí, a Cala d’Or, per presentar la seva particular aproximació al cant valencià, recollida al seu primer àlbum L’assumpció, i dia 26 d’agost serà el torn de la rapera Tesa qui, acompanyada pel cantant Jonatan Penalba, presentarà el seu darrer espectacle de títol més que eloqüent: Rap d’Arrel. Serà a Consolació, Sant Joan. 

Propostes escèniques

Maria Antònia Oliver serà un dels noms propis de l’edició d’enguany de La Lluna en Vers gràcies a les rutes Torna Lònia Guiu, que s’oferiran dia 7 de juliol a Biniali i l’endemà a Binissalem, i a Cusses, peça teatral inspirada en dues narracions de l’autora que es representarà en finalitzar les rutes. La tragicomèdia Escalar un gegant, de Bernat Molina, i l’obra Dissidents, feta per Rafel Gallego i Toti Fuster a partir de les històries de Magdalena Coll i Maria Vaquer, formaran part també de la programació teatral del cicle i es podran gaudir, totes dues, a Binissalem: la primera dia 29 de juliol i la segona dia 2 de setembre. 

Concerts amb nom propi

Joan Miquel Oliver, Franca Masu i Toti Soler amb Gemma Humet completen la programació d’enguany. El primer oferirà un concert Totsolet a Santanyí dia 1 de juliol, acompanyat només de la seva guitarra. Per la seva banda, Franca Masu, “la veu de l’Alguer”, serà a Monti-sion, a Porreres, dia 11 d’agost amb el seu Cordemar, mentre que Toti Soler i Gemma Humet presentaran la seva Petita festa, fruit de més de 10 anys de col·laboracions, dia 19 d’agost al jardí de la Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem. 

stats