L'AGENDA CULTURAL

Quan pel desembre canta el mussol, pluja o bon sol. Gaudeix del cap de setmana

Comença el darrer mes d'enguany amb teatre, música i espectacles, que et proposa l'ARA Balears

Roger Padilla, Guillem Gisbert i Martí Maymó, membres del grup Manel. / ISAAC BUJ

Manel du el darrer disc, ‘Jo competeixo’, a Manacor

A diferència dels tres anteriors discs, enregistrats en estricta intimitat, el quart treball del quartet barceloní Manel, ‘Jo competeixo’, significa la seva primera experiència amb un productor, el nord-americà Jake Aron, que ha col·laborat amb artistes com Grizzly Bear, tUnE-yArDs i Chairlift, entre d’altres. Amb la seva ajuda, Guillem Gisbert (guitarra i veu), Roger Padilla (guitarra i veu), Martí Maymó (baix) i Arnau Vallvé (bateria) planificaren una gravació en dues fases que va tenir lloc entre novembre i desembre de l’any passat: la primera a Dreamland, un estudi instal·lat a una antiga església prop de Woodstock, i la segona a Dr. Wu’s, l’estudi de Jake situat a Brooklyn (Nova York). El resultat són onze cançons que, masteritzades a SterlingSound per ChrisGehringer (Rihanna, Drake, Nas, Wu-Tang Clan), redefineixen el seu so amb matisos electrònics.

Teatre de Manacor (av. del Parc, s/n). Dissabte 3 a les 20 h. 18 euros.

TEATRE

‘Ricard III’

Iguana Teatre

Es proposa un viatge cap a la glòria i la tragèdia d’un personatge que no accepta procediments imposats ni lleis morals. Ricard fa còmplice el públic d’una cosa que coneix ben bé, ja que tots guardam a l’interior un ésser deforme i retorçat. Tots tenim alguna cosa de Ricard de Gloucester en la imaginació més obscura i allà és on de bon de veres transcorre el seu relat.

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. El Molinar. Palma). Dissabte 3 a les 21 h i diumenge 4 a les 19 h. 18 euros

‘Peccatum’

Produccions de Ferro

Pornorondalles. Rondalles verdes, rondalles pecadores, rondalles brutes, fragments dels contes més populars recollits per mossèn Alcover i servits en clau d’humor polissó, subtil i tal vegada un poc grosser per Toni Gomila i Catalina Florit, que afloren i desfloren rondalles, folkloren i desfolkloren, cullen i despullen, fiquen i desmitifiquen, menteixen i desmenteixen, i sobretot juguen i es diverteixen amb vicis, pecats, verdors i brutors presents en la cultura popular de transmissió oral.

Teatre d’Alaró (carrer Sant Vicenç Ferrer, 33). Dissabte 3 a les 20 h. Teatre de Manacor (av. del Parc, s/n). Dilluns 5 a les 19.30 h. 12 euros.

‘El botxí’

David Mataró

A partir de la pel·lícula ‘El verdugo’, David Mataró ha escrit i dirigeix el monòleg ‘El botxí’, en què l'actor Salvador Oliva descobreix els fantasmes dels homes que fan de l’ajusticiament la seva manera de vida. Audiovisuals de Riki F. Peña i espai escènic de Jesús García Mateos. 

Teatre Catalina Valls (passeig Mallorca, 9. Palma. Dissabte 3 i diumenge 4 a les 19 h. Gratuït.

‘El mètode Grönholm’

Mai Som Tots

Comèdia de Jordi Galceran molt aclamada els darrers anys. És dirigida per Joan Porcel i és interpretada  per Llorenç Cànaves, Joana Maria Oliver, Marc Rigo i Pere Soler. L’obra, duita a escena en aquesta ocasió per Mai Som Tots Teatre, parla de la competitivitat i de fins on som capaços d’arribar per aconseguir el que desitjam. Quatre candidats, tres homes i una dona, es presenten a la fase final d’unes proves que ha organitzat una important multinacional per triar un alt executiu.

Teatre Sa Societat (avinguda de Palma, 1. Calvià). Dissabte 3 a les 19 h. 8 euros.

‘Aislados’

David Marqués

Marcelo, estressat per la vida a la gran ciutat, arriba a Eivissa per passar-hi un cap de setmana amb el seu amic de la infància, Héctor, un barrut per a qui la llei del mínim esforç és la seva forma de vida. Héctor resideix en una casa perduda al centre de l’illa, que pertany a un amic francès absent. Marcelo anirà descobrint a poc a poc que el seu col·lega pareix que té un secret que li pot canviar la vida per sempre.

Espai Cultural Can Ventosa (avinguda d'Ignasi Wallis, 26. Eivissa). Dissabte 3 a les 21.30 h

‘Quan venia l’esquadra’

Catalina Solivellas

Monòleg divertit i entranyable basat en la novel·la de l’escriptora mallorquina Xesca Ensenyat del mateix títol. L’obra, inspirada en les vivències de l’autora, transporta el públic al Port de Pollença dels anys 50-60. Una dona crítica amb molts de conflictes i a la vegada un sentit de l’humor molt irònic. Un viatge mitjançant efectes visuals i sonors.

Teatre Municipal de Vilafranca (carrer de Sant Martí, 26). Dilluns 5 a les 20 h. 8 euros.

MÚSICA

Marga Rotger

‘Utopia’

Després de presentar el seu segon treball 'Utopia' al Teatre de Lloseta, la cantant mancorina Marga Rotger actua a Artà. Ella mateix defineix utopia com “una paraula que defineix la meva filosofia i el meu estil de vida. Som una persona somiadora i, a la vegada, exigent”. En aquest disc hi ha cançons que són metafòriques i que tenen un significat de lluita en general.

Fundació Aina M. Lliteras de Can Cardaix (carrer Rafel Blanes, 14. Artà). Dissabte 3 a les 20.30 h. 7 euros.

Uc

Eivissa

L'emblemàtic grup eivissenc Uc torna a estar de gira. Sense oblidar les cançons amb què es donaren a conèixer i que recuperaren la música popular eivissenca, a banda de donar a conèixer escriptors locals, ara els pitiüsos rememoren la seva trajectòria amb alguna peça nova.

Auditori del Centre Cultural de Cas Serres (c/ d'Ernest Ehrenfeld, s/n). Dissabte 3 de desembre a les 20 hores. A partir de 5 euros.

Harmen Fraanje i Perico Sambeat

Alternatilla

Alternatilla Jazz in Mallorca és un projecte de dinamització cultural i d'interacció entre músics de la nostra illa, de l’Estat i internacionals. És una atractiva i diferent opció amb propostes al voltant del jazz. Aquest festival té el seu camp d'actuació a Mallorca. A Sant Llorenç hi seran avui amb l’actuació de Harmen Fraanje, jove pianista que està emergint com uns dels més impressionants de la dècada passada, i Perico Sambeat, saxofonista, considerat com un dels grans músics de jazz espanyol.

Espai 36 (carrer Major, 36. Sant Llorenç des Cardassar). Dissabte 3 a les 20 h.

‘Perfums de sarsueles’

Agrupació musical de Ciutadella

Fragments de sarsueles, amb l'actuació de Noemí Anglada (soprano), Jaume Gelabert (baríton), Gabi Pons (baríton), Ricardo Lluch (baix), Esperança Caules, Sebastià de la Fuente, Paqui Florit, Toni Riudavets, Carme Taltavull, Joan Taltavull, Maria Camps (soprano) i Vicenç Esteve (tenor), amb l'Orquestra de Cambra de l'Agrupació Musical de Ciutadella. La direcció musical va a càrrec de Joan Mesquida Faner i la direcció escènica, de Toni Riudavets Salord.

Teatre de Ciutadella (Calós). Dissabte 3 a les 21 h i diumenge 4 a les 19.30 h.

Benjamin Herman Quartet

Alternatilla

Benjamin Herman és un dels artistes més reconeguts del cartell Alternatilla i que actua amb el seu quartet al teatre Principal avui, dissabte, i que sonarà demà a Alcúdia, juntament amb els músics de referència i arrelats a l’illa, com ara el guitarrista Toni Miranda i el contrabaixista Marko Lohikari. De fet, aquests músics fa setmanes que estan en contacte per tal d’intercanviar música i posar-se d’acord amb el repertori, un conjunt de cançons que seran sorpresa i faran unes actuacions úniques i especials.

Teatre Principal (Riera, 2A. Palma). Diumenge 4 a les 19 h. 5 euros. Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, 3). Dilluns 5 a les 21 h. 10 euros.

Tot l'Alternatilla, en un interactiu especial

‘Mozart’

Orquestra Simfònica

L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears ofereix el segon concert de la temporada al Teatre de Manacor dirgida per Pablo Mielgo. A més, hi participarà José Francisco Fortea amb la trompa com a solista. Interpretaran tres peces de Mozart: com a obertura ‘Così fan tutte’, la ‘Simfonia n. 40’ i el ‘Concert n. 4’.

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril). Diumenge 4 a les 19 h. 15 euros.

‘Beethoven a la luz de Goya’

Irene de Juan

La pintura de Goya ressona en les obres de Beethoven escollides per a aquest programa, ja sigui per parentiu  històric, pels seu significat o per la unió espiritual. Cada moviment elegit serà breument presentat alhora que es visualitza la imatge de la pintura de Goya amb la qual s’agermana.

Musicalen (carrer de Sant Joaquim, 8A. Palma). Dilluns 5 a les 19.30 h. 8 euros.

ESPECTACLES

‘Les músiques de Shakespeare’

Euroclàssics

Un espectacle teatral i musical per commemorar els 400 anys de la mort de William Shakespeare amb fragments d’obres de Shakespeare i música instrumental i vocal inspirada pel dramaturg anglès. Hi participen l’actor Rodo Gener, la soprano Marga Rodríguez i els pianistes Francesc Blanco i M. Victòria Cortès.

Centre Cultural Cap Vermell (carrer de l’Agulla, 50. Cala Rajada). Dissabte 3 a les 19 h. Gratuït.

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF