Cultura 07/07/2016

El súmmum de la diversitat: una noia negra adolescent serà la nova Iron Man

Riri Williams, una jove prodigi de 15 anys, prendrà el relleu de Tony Stark als còmics d'una Marvel cada vegada més diversa

Xavi Serra
3 min
Riri Williams, la nova Iron Man?

BarcelonaEn el món dels còmics, un sap que l'estiu ha arribat quan Marvel anuncia un canvi radical en algun dels seus personatges franquícia. L'última d'aquestes transformacions va ser anunciada aquest dimecres i afecta un dels personatges més populars de la casa, Iron Man. Segons va anunciar dimarts el guionista Brian Michael Bendis a la revista 'Time', la nova Iron Man serà Riri Williams, una jove prodigi de 15 anys i de raça negra que estudia al prestigiós MIT (Institut Tecnològic de Massachusetts) i que s'ha construït una armadura a la seva habitació. La nova Iron Man prendrà el relleu al milionari Tony Stark al final del gran esdeveniment superheroic d'aquest any, 'Civil War 2'.

No és la primera vegada –ni probablement l'última– que Marvel introdueix un canvi de raça, gènere o edat en un dels seus personatges franquícia. L'editorial porta molts anys intentant millorar la diversitat dels seus còmics, que tradicionalment han destacat per ser un reducte de mascles blancs i heterosexuals. L'objectiu és netejar la imatge antiquada del gènere superheroic, però també connectar amb les noves generacions de lectors, cada vegada més diverses, que no es veuen representats en els personatges.

Miles Morales, l'Spiderman negre i llatí

Un dels primers fruits d'aquesta política va ser Miles Morales, l'Spiderman adolescent, negre i llatí de l'Univers Ultimate. Després arribaria un Capità Amèrica negre (Sam Wilson, abans conegut com el Falcó) i la versió femenina de Thor. També hi ha un Hulk asiàtic (Amadeus Cho), un Home de Gel gai i fins i tot una Ms. Marvel àrab i musulmana practicant anomenada Kamala Khan. La nova Ms. Marvel ha tingut tant d'èxit entre el públic jove que després de la saga 'Secret wars' s'ha integrat a Els Venjadors. El prestigiós Festival d'Angulema també s'ha rendit al personatge, i en l'última edició Ms. Marvel va guanyar el premi a la millor sèrie.

Kamala Khan, la nova Ms. Marvel àrab i musulmana

Encara és d'hora per saber si Riri Williams tindrà la mateixa acollida que Kamala Khan. Ni tan sols està clar que adopti el nom d'Iron Man –Iron Girl, potser? S'accepten apostes–, ni les circumstàncies en què substituirà Tony Stark. En qualsevol cas, els esforços per tenir un univers més divers i sensible als nous temps no es limiten a la transformació dels personatges principals. Un dels nous superherois de Marvel, Mosaic, és un jugador de bàsquet negre, i el mes passat es va anunciar l'arribada del primer superheroi transgènere, Chalis, una creació del guionista Paul Jenkins.

El que no sembla probable és que les pel·lícules de Marvel evolucionin al ritme dels còmics i adoptin les noves versions dels personatges. Exceptuant el Nick Fury negre, l'univers cinematogràfic Marvel sempre ha optat per la versió blanca i tradicional dels superherois: un Capità Amèrica blanc, un Thor molt masculí... Això sí, han pres nota de les crítiques i ja preparen una pel·lícula protagonitzada per un superheroi negre (Pantera Negra) i una superheroïna (Ms. Marvel, però la versió blanca original).

Pantera Negra tindrà la seva pròpia pel·lícula
stats