DECLARACIÓ DE PALMA
Cultura 20/02/2017

Acord històric per la unitat de la llengua i la cultura catalanes

La Declaració de Palma uneix per primera vegada els governs català, balear i valencià per a la promoció dels creadors

Margalida Mateu
2 min
La consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, Ruth Mateu, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, aquest dilluns al Museu de Mallorca en l'acord per a la Declaració de Palma.

Palma"Un fet històric", així han qualificat els tres consellers de Cultura dels governs català, valencià i balear la Declaració de Palma després de la reunió aquest dilluns al Museu de Mallorca, on les institucions s'han compromès a col·laborar en matèria de llengua i cultura.

En la trobada ha quedat palesa la necessitat de "reforçar els creadors i agents culturals dels tres territoris perquè es puguin moure amb més facilitat afavorint l'enriquiment mutu i per a la creació de noves iniciatives", ha destacat la consellera de Cultura del Govern de les Illes Balears, Ruth Mateu.

Per part seva, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, ha remarcat que "tot i que hauria d'haver estat una reunió quotidiana, és la primera vegada que es fa una trobada d'aquest tipus". Vila ha apostat pel "compromís polític de la Declaració de Palma i per ser útils als creadors culturals", uns objectius que impliquen "consolidar el mercat interior dels tres territoris, unificar i donar prestigi a la llengua comuna i suport a la promoció exterior".

"El corredor cultural mediterrani és absolutament necessari i cal impulsar-lo per raons històriques i de compromís per la cultura". Aquestes han estat les paraules del conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, qui també ha declarat la "normalitat" d'unes relacions que "mai no haurien d'haver desaparegut".

Equips de les tres conselleries de Cultura i el director de l'Institut Ramon Llull al Museu de Mallorca on s'ha signat la Declaració de Palma.

La Declaració de Palma

Per tal de materialitzar els acords signats, les tres institucions s'han compromès a treballar en comissions i per àrees que es reuniran periòdicament i, una vegada a l'any, es trobaran els tres consellers per fer el seguiment de la declaració.

Els eixos principals de la Declaració de Palma són:

  • Reforçar el mercat interior cultural, impulsant circuits d'arts escèniques i visuals, música, literatura, audiovisuals, cultura popular i tradicional.
  • Consolidar el compromís amb l'Institut Ramon Llull (IRL) com a organisme de promoció exterior i que aquest 2017 ha augmentat un 10% el seu pressupost.
  • Participació conjunta a fires i festivals, creació de circuits, d'un catàleg d'exposicions i d'un catàleg de música en viu.
  • Promoció de la creació literària i editorial, programa d'intercanvi d'autors.
  • Thesaurus d'inventari i documentació en el marc del patrimoni cultural.
  • Impuls a les polítiques lingüístiques. En aquest sentit, els consellers han avançat que s'unificaran les acreditacions de català i, a partir de l'estiu, els certificats de llengua seran vigents als tres territoris de parla catalana.
stats