Cultura 11/02/2020

L'Observatorio de la Cultura no destaca cap institució de les Illes per les seves activitats el 2019

En el rànquing estatal de ciutats, Palma ocupa el 13è lloc en qualitat i innovació cultural; en el llistat autonòmic, el teatre Principal és el centre més ben valorat de les Balears

Ara Balears
3 min
El teatre Principal de Palma.

PalmaEntre més d'un centenar d'institucions culturals, valorades per la qualitat i la innovació de les activitats que han duit a terme durant el 2019, no se'n destaca cap de les Illes Balears. Aquest és un dels resultats que ofereix l'Observatorio de la Cultura a Espanya, una enquesta entre mig miler de professionals del sector d'arreu de l'Estat que elabora anualment la Fundación Contemporánea, si bé en aquest rànquing, encapçalat per quatre exposicions del Museo del Prado, hi són presents tant el CaixaFòrum com la Fundació Juan March, en ambdós casos per mostres que aquestes institucions no han duit a Palma, on també tenen seu.

En aquest sentit, a escala estatal, la màxima valoració la tenen els dibuixos de Goya (Prado), les exposicions de Tetsuya Ishida, Miriam Cahn, Mario Merz, Jaume Plensa i Miguel Ángel Campano (al MNCA Reina Sofía, amb què Es Baluard té programat per al 2020 oferir l'antològica de Campano), les obres mestres de la Kunsthalle Bremen (Guggenheim de Bilbao) o el festival Zinemaldia de Sant Sebastià.

Així i tot, cal destacar el lloc que ocupa Palma en el llistat de ciutats més ben valorades, sempre en referència a la qualitat i la innovació de l'oferta cultural. Segons els experts, Palma se situà en tretzena posició, empatada amb Girona, i pujà vuit llocs en la qualificació del 2019 respecte de l'any anterior. En aquest llistat, les ciutats capdavanteres són, per aquest ordre, Madrid, Barcelona, Bilbao, Màlaga i València.

Les Illes Balears, en el lloc 12è de 18

Per la seva banda, en el rànquing que valora l'oferta cultural per comunitats autònomes, les Illes Balears ocupen el lloc 12è de 18. Respecte del 2018, escala tres llocs, però continua en la meitat baixa d'un llistat que lidera la comunitat de Madrid, seguida del País Basc, Catalunya i Andalusia. A la coa de les autonomies s'hi situa Ceuta, superada per Melilla, Múrcia i Extremadura, per aquest ordre.

L'Observatorio de la Cultura també demana als professionals que responen l'enquesta que valorin quines institucions o activitats de cada autonomia han destacat per la qualitat i la innovació de la seva programació, en un apartat del que anomenen "insígnies culturals". En aquest sentit, i ja en l'àmbit de les Balears, el teatre Principal de Palma és la institució més ben valorada, seguida pel museu Es Baluard, el CaixaFòrum, la Fundació Pilar i Joan Miró, el museu Sa Bassa Blanca, la Nit de l'Art i l'Atlàntida Film Fest.

En aquest llistat, que inclou fins a 17 "insígnies culturals", no hi surten ni el Museu de Mallorca ni el Casal Solleric, i tampoc el Museu de Menorca o el MACE d'Eivissa. En canvi, n'hi apareixen d'altres que no es tenien en compte el 2018: és el cas de la Nit de l'Art, l'Art Palma Brunch, la Fundació Mallorca Literària, Casa Planas, el Teatre de Manacor, el festival Alternatilla i el Pedra Viva de Menorca.

Els camps de la cultura i les necessitats

Pel que fa als àmbits de la cultura que es destaquen a escala estatal, la gastronomia ocupa el primer lloc d'un llistat que continua amb la literatura, el disseny, la moda, la fotografia, l'arquitectura, el cine, les arts plàstiques, per aquest ordre, i que, entre d'altres, conclou amb la música popular i el vídeo art, que ocupa el darrer lloc.

A la pregunta "què manca en el panorama cultural de les ciutats espanyoles?" la resposta més freqüent és "millores en les polítiques culturals públiques". Es demanen, sobretot, més activitats culturals, que siguin més innovadores, de millor qualitat, més contemporànies i més internacionals.

stats