Memòria de Mallorca cedeix al Govern prop de 300.000 documents digitalitzats de causes judicials franquistes

Les dates dels processos van del juliol del 1936 a l'abril del 1939

La presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha entregat a la presidenta del Govern, Francina Armengol, l'arxiu del projecte 'Totes les causes', que recull, precisament, causes judicials de les víctimes del franquisme a les Balears. 

La cessió, que s'ha fet aquest dimecres al Consolat de Mar, inclou 295.332 documents fotografiats, relatius a 2.761 causes judicials franquistes. Les dates van del juliol del 1936 a l'abril del 1939 i afecten 4.653 encausats.

El mapa de fosses i el cens de símbols franquistes de les Balears ja es poden consultar a la web

"Recuperar aquesta memòria continuarà sent una part fonamental de la gestió del Govern", ha assenyalat Armengol durant l'acte d'entrega, a més d'assegurar que es posarà "a l'abast de tota la ciutadania la gran tasca investigadora de Memòria de Mallorca". Per la seva banda, Maria Antònia Oliver ha recordat que el projecte 'Totes les causes' ha aportat molta informació i ha permès identificar nous processos, víctimes i fosses.

La Direcció General de Memòria Democràtica serà l'encarregada de preservar i mantenir l'arxiu, així com d'assegurar la visualització dels documents. De fet, el Govern ha assumit el compromís de garantir l'accés públic i gratuït a aquesta documentació a les persones que ho sol·licitin a través del portal web www.memoria.caib.es, amb un seguit de condicions de confidencialitat perquè es tracta d'informació sensible.

El projecte 'Totes les causes'

Memòria de Mallorca va fotografiar, digitalitzar i catalogar les causes judicials franquistes de l'arxiu del jutjat Togat Militar Territorial número 33 de les Balears gràcies a una subvenció del Ministeri de Presidència de l'any 2010. L'objectiu del projecte va ser preservar i fer accessibles uns documents d'un valor i interès molt grans per a les víctimes de la repressió. "Tenen un valor sentimental extraordinari per a ells i els seus familiars, així com per a tota la societat, ja que proporcionen un dels drets bàsics en democràcia: el coneixement dels fets ocorreguts", ha manifestat Oliver.

La repressió franquista a Mallorca: planificada i sanguinària

La digitalització garanteix la preservació dels documents originals, la majoria escrits a mà en paper antic, una part dels quals es troba en mal estat i en perill de desaparició.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF