Cultura 30/04/2020

El mapa de fosses i el cens de símbols franquistes de les Balears ja es poden consultar a la web

El Govern habilita una pàgina on també es recolliran testimonis per preservar la memòria de les víctimes de la repressió

Ara Balears
3 min
Localització de les fosses a una de les imatges facilitades pel Govern

PalmaLa Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern ha obert l'espai web memoria.caib.es per facilitar l'accés públic a documentació com el mapa de fosses o el cens de símbols franquistes de les Illes Balears, a més d'oferir serveis com la recollida de testimonis a través del Memorial de la Paraula, amb l'objectiu de preservar la memòria de les víctimes del franquisme.

Segons ha explicat la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització mitjançant un comunicat, "la web neix amb la intenció de facilitar l'accés públic a tot un seguit de projectes, normativa, documentació i arxius que gestiona la Direcció General de Memòria Democràtica sobre la violència i la repressió exercides durant la Guerra Civil i la dictadura, i posar-los a l'abast de la ciutadania". Aquest esforç per aglutinar la informació "va dirigit a les víctimes i els seus familiars", així com a "investigadors, entitats memorialistes i de drets humans i a la societat en general".

"La llei i els organismes internacionals demanen a les administracions que facilitem l'accés de tothom a la documentació sobre memòria, però hem volgut anar més enllà. Volem democratitzar la memòria i donar veu als testimonis de la repressió franquista, perquè ells també formen part de la nostra història i la seva veu ha estat massa temps silenciada", ha dit el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado.

Entre la documentació que es pot consultar, destaquen els mapes de fosses de les Balears, on apareixen geolocalitzades les 50 fosses de les quals es té constància, amb informació sobre la seva ubicació, tipologia, nombre de persones que varen desaparèixer, si han estat exhumades, si s'han localitzat restes i quantes víctimes s'han pogut identificar. També es pot consultar el document complet del mapa de fosses de cada illa, amb prop de 800 pàgines d'informació elaborada per historiadors.

L'espai web també inclou el cens de símbols, llegendes i mencions franquistes, aprovat per la Comissió de Memòria Democràtica i Reconeixements Democràtics, i incorpora el cens de víctimes assassinades en camps de concentració nazis, un document que la Secretaria Autonòmica ha lliurat al Ministeri de Justícia per completar la informació estatal. A més, es pot consultar informació sobre el projecte internacional Stolpersteine i el de Pedres de la Memòria, tots dos liderats per l'artista alemany Gunter Demnig i dedicats a les víctimes del nazisme i del franquisme.

El Govern anirà incorporant de manera progressiva nous materials en aquest espai, on també s'inclou la informació sobre l'obertura de fosses des de l'any 2014, quan es va obrir la primera a Sant Joan, fins a l'actual Pla de fosses 2019-2020, així com del projecte Arbres de la Memòria, el qual preveu la creació d'espais de memòria arreu de les Balears en les fosses que no puguin ser obertes per motius tècnics. L'apartat de documentació es completa amb un seguit d'enllaços d'interès a entitats memorialistes i de drets humans, i als informes del relator especial sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i garanties de no repetició de les Nacions Unides.

Pel que fa al Memorial de la Paraula, servirà per recollir relats, en qualsevol format –documents, talls de veu, audiovisual– de les persones que vulguin compartir vivències pròpies o records. A més, els familiars de les víctimes podran sol·licitar el certificat de reconeixement com a víctima del franquisme que ha posat en marxa la Secretaria Autonòmica i que vol ser una reparació moral per a les persones assassinades pel franquisme i els seus familiars.

Amb la creació d'aquest espai web, la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern dona compliment a la normativa que inclou entre els seus objectius el de facilitar l'accés públic a la memòria democràtica.

stats