El Mar i Terra acull 'Senyoreta Júlia', una obra travessada per les lluites de classe i gènere

Es tracta d'una adaptació de Somni Produccions interpretada per Agnès Llobet, Lluqui Herrero i Xavier Frau que s'estrenarà a Palma aquest cap de setmana

El gran clàssic del moviment naturalista, 'Senyoreta Júlia', s'estrena aquest cap de setmana a Palma de la mà de Somni Produccions. Es tracta d'una adaptació d'una de les obres més representatives del dramaturg August Strindberg, que reflexiona sobre les lluites de poder i, en concret, les herències de classe, que també són travessades pel gènere.

Tot i que l'obra té més d'un segle, el director, Joan Bellviure, tenia clar que no volia fer teatre museístic i n'ha creat una adaptació contemporània. El lèxic es manté, però “el director ha volgut trencar amb el naturalisme en la posada en escena per tal d'interpel·lar l'espectador de manera directa”, explica Agnès Llobet, que protagonitza l'obra.

“'Senyoreta Júlia' planteja com, d'alguna manera, les herències de classe et marquen i et predestinen, i tot això és creuat pel gènere”, apunta Llobet, tot afegint que aquestes són precisament dos de les grans lluites d'avui dia: la pobresa i el feminisme. A més, ha recordat una paradoxa: “Strindberg pecava per ser un masclista declarat, tant en les paraules com en els fets, però aquesta obra s'ha convertit en alguna cosa més que el seu autor, li ha passat per sobre”.

L'actriu assegura que “enfrontar-te a un clàssic és sempre un regal”, però al mateix temps creu que és una obra “molt vertiginosa”. “És un autor amb una estructura dramàtica caòtica i la proposta de direcció no et permet concessions, t'hi has de llançar”, afegeix. L'obra s'ha presentat aquest matí al teatre Mar i Terra, on serà representada, i hi han assistit l'actriu i els membres de Somni, Joan Porcel i Xavi Frau, a més del regidor de Cultura de Cort, Antoni Noguera, i el director general de Música i Arts Escèniques, Miquel Àngel Contreras.

Noguera ha explicat que “aquesta obra vol promoure el pensament crític, aquest és un dels objectius principals de la cultura”, i ha qualificat 'Escena' com un programa important per donar prestigi a les companyies de les illes”. Aquest espectacle forma part d'aquest programa municipal per a la promoció i difusió de les produccions professionals locals.

Els espectacles seran  divendres 18 i dissabte 19 d’octubre a les 20 h i diumenge 20 d’octubre a les 19 h al Teatre Municipal Mar i Terra. La venda d’entrades anticipada està oberta a www.palmacultura.cat, de dimecres a divendres de 16.30 a 21.30 h al Mar i Terra i una hora abans de començar la funció també a les taquilles del teatre municipal.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF