El II Premi Albert Camus recau sobre l'obra del pensador francès Edgar Morin, a 99 anys

El Premi Incipiens és per a Abdo Shanan, pel seu treball sobre les revoltes a Algèria

El pensador francès Edgar Morin ha estat guardonat amb el II Premi Mediterrània Albert Camus. Nascut a París l’any 1921, Morin és sociòleg, filòsof i escriptor. A més, fou membre de la Resistència, director d’investigació en el Centre Nacionale de la Recherche Scientifique i reconegut amb més de 30 honoris causa. La primera edició del premi s’atorgà a l’artista libanesa Mona Hatoum.

El president del jurat del Premi Albert Camus, Luis García Montero, ha explicat que la decisió s’ha pres per la tasca de Morin com a pensador interdisciplinari i la seva reflexió lliure i constant sobre la condició humana i el futur del planeta, que l’han convertit en una referència ètica imprescindible a escala mundial.

També han valorat el seu rebuig als dogmes, el seu pensament sobre la incertesa i les maneres d’afrontar-la, que han generat, durant la seva trajectòria, una tipologia d’humanisme que el situa a la línia d’Albert Camus. D’altra banda, emfasitzen les coincidències amb la figura de Camus com a “homes rebels”, i destaquen que els 99 anys de Morin “no són un obstacle per mantenir viu un pensament pertinent i impertinent sobre l’actualitat i els seus desafiaments”.

Una de les novetats d’aquesta edició és la creació del Premi Incipiens, que dona suport a projectes de reflexió periodística. Aquest ha caigut en mans d’Abdo Shanan pel seu treball A little louder, que relata la realitat de les revoltes a la Mediterrània centrades a Algèria.

L'obra guanyadora del Premi Albert Camus es farà pública el pròxim 30 de setembre

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF