QUÈ ES COU PER MENORCA?

Gastronomia solidària

Per segon any consecutiu, Fra Roger Gastronomia i Cultura participarà en l’elaboració del sopar de Nadal de Càritas Menorca

Gastronomia solidària / B.A.

Per segon any consecutiu, Fra Roger Gastronomia i Cultura participarà en l’elaboració del sopar de Nadal de Càritas Menorca, en què unes 350 persones podran gaudir d’un menú nadalenc elaborat per alguns dels principals cuiners de Menorca.

Fra Roger i Càritas Menorca tornaran a promoure l’acció solidària ‘Un sopar de la Nit de Nadal per a tots’, que tindrà la col·laboració de cuiners de l’illa i de diferents empreses i proveïdors que aportaran els productes per a l’elaboració d’aquests 350 menús.

Però aquesta iniciativa no és una novetat, sinó que dona continuïtat a la llavor que va sembrar fa més d’una dècada el gran cuiner Doro Biurrun, a la part de llevant de l’illa, qui, amb el seu esperit de solidaritat, va fer possible que els menjars que elaborava a Sa paradeta d’en Doro, un dels restaurants de referència a l’illa en aquells moments, arribessin també a les persones amb poc recursos i més necessitades.

Va ser el mateix Doro Biurun, membre de Fra Roger, qui, amb la voluntat que la seva iniciativa pogués arribar a més gent, va oferir la possibilitat a Fra Roger de donar vida a una nova acció conjunta amb Càritas i que aquesta, per primera vegada, tingués àmbit insular. Així, el Nadal passat es va fer realitat aquest somni d’en Doro.

Fra Roger i el mateix Doro van fer una crida als cuiners i companys de fogons, que va obtenir una gran resposta. D’aquesta manera, es van sumar a la iniciativa restauradors de tota l’illa com ara Tomas Cano (Royal Son Bou), Lídia Barber (Es Bric), Miquel Mariano, Miquel Sànchez (Smoix), Sol Pons (Jardí de ses Bruixes), Joan Bagur (Rels), Tolo i Diego Carrasco (Ses Voltes Espai Gastronòmic), Patrick James (Pan y Vino), Carlos Juanico (Chef Juanico), Dani Florit (Ca n’Aguedet), Sílvia Anglada (Tast de na Sílvia), Sònia Sintes (bloguera) i Doro Biurrum (Terra). A més, s’hi sumaren com a proveïdors Sa Cooperativa del Camp, Cooperativa Sant Crispín, Agroilla, Formatges Quintana, s’Hort des Pont i la cadena de supermercats amb capital ciutadellenc Diskont.

Enguany aquesta iniciativa es tornarà a repetir, i Càritas Menorca ja ha començat, per una altra banda, la campanya de recollida d’aliments i articles necessaris com ara oli, tomàtiga en conserva, pots de conserves de fruita i verdura, llaunes de peix, melmelades, pots de llegums, productes d’higiene personal o de la llar, productes nadalencs sense alcohol i paquets de pasta (no espaguetis), que juntament amb els aliments que arriben del FEDA (Banc d’alimenents de la CEE), serviran per preparar els lots que Càritas lliura per les festes.

Cal recordar que també hi ha empreses, Empreses amb cor, que durant aquest temps ajuden o bé aportant quantitats econòmiques per tal que la Càritas Diocesana faci una compra extra d’aliments o bé mitjançant l’aportació d’aliments o altres productes de primera necessitat per part dels treballadors.

Per tant, és una iniciativa lloable en què la solidaritat i la gastronomia seran, un any més, les protagonistes, i gràcies a la qual un bon nombre de persones de Menorca podran gaudir de les elaboracions d’alguns dels cuiners de més renom de la nostra illa. La campanya de Nadal de Càritas Menorca va començar el passat dia 14 de novembre i es mantindrà fins al dia 24 de desembre. Des d’aquestes pàgines volem animar tota la comunitat a fer un pas endavant cap a la trobada amb l’altre i a descobrir els moments i situacions que viuen les persones més vulnerables del nostre entorn, com ara la més bàsica, la que té a veure amb els aliments. Per aquest motiu, a les celebracions d’advent es van recordant els productes bàsics que necessiten les Càritas Parroquials i que distribueixen els voluntaris.

Enguany hi ha 14 cuiners que s’han sumat a aquesta iniciativa de gastronomia solidària, i el menú que elaboraran és el següent: Oliaigua d’hivern; pilotes amb salsa de safrà (recepta Art de la Cuina núm. 17) i, de postres, greixera de patata. Hi participaran els cuiners Miquel Mariano Vadell (Ca n’Aguedet, retirat), Dani Florit (Ca n’Aguedet), Joan Bagur (Rels), Tolo Carrasco (Ses Voltes - Grup Recibaria), Patrick James (Pan y Vino), Silvia Anglada (Es Tast de na Silvia), Felip Llufriu (Mon), Juan Carlos García (The Tapas - Fábrica Farry), Joan Puigpelat (Cafè Marés), Dani Mesquida (chef privat), Oriol Castells (Ses Forquilles -Rais), Sol Pons (Hotel Jardí Ses Bruixes), David Coca (Sa Llagosta - Ses Salines) i Laura Garriga (Es Festuc).

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF