CINEMA

La Filmoteca Espanyola exhibeix el documental balear 'Espías en la arena'

La producció illenca narra uns fets d'espionatge, que van ocórrer durant la dictadura de Franco i que són pràcticament desconeguts

El documental balear 'Espías en la arena. Objetivo España' es preestrenará aquest dijous a Madrid a la Sala 1 del Cine Doré de la Filmoteca Espanyola, segons ha informat dimecres la Conselleria de Cultura en un comunicat.

Dirigit per Marta Hierro i Pablo Azorín i coproduïda per Quindrop Producciones Audiovisuales, RTVE, la valenciana Maíz Producciones i IB3, narra uns fets de la història contemporània d'Espanya pràcticament desconeguts.

La història

El 1943, un grup de republicans espanyols exiliats al nord d'Àfrica són reclutats, amb la col·laboració del Partit Comunista d'Espanya, per l'Office of Strategic Services, predecessora de la CIA.

Després d'un període d'ensinistrament, desembarcaran clandestinament a les costes de Nerja, Màlaga, amb dos objectius: el primer, de caràcter preventiu, consisteix a recopilar informació militar que posi en evidència l'entrada d'Espanya a la guerra a favor de l'Eix.

El segon objectiu s'activaria en cas que aquesta amenaça es fes realitat: preparar el terreny amb vista a una invasió aliada a Espanya, l'anomenada operació Backbone.

Els agents s'infiltren en la població local i comencen la seva tasca. No obstant això, mesos més tard, després de passar penúries econòmiques, abandonats, decebuts i abatuts, són delatats i acaben sent capturats per la policia política, torturats, jutjats, condemnats a mort i executats.

Document històric

El documental, que barreja imatges reals, d'arxiu i animació, revela la història completa d'aquest succés.

Per a això inclou els testimonis de familiars directes dels protagonistes i de destacats historiadors, creuant per primera vegada fonts documentals obtingudes dels arxius nord-americans, espanyols i britànics, a més d'imatges, fins ara inèdites, d'Espanya en el 1943.

El film també es preestrenará pròximament a Alacant, València i Nerja (Màlaga). L' 1 de desembre a les 19:30 hores, es projectarà a la sala 2 de CineCiutat de Palma.

'Espías en la arena. Objetivo España' va ser presentat el passat octubre en el fòrum de coproducció de Prats de Molló, de la mà de les Illes Balears Film Commission i l' Institut d'Estudis Baleàrics.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF