Elmyr de Hory, el gran falsificador o un farsant?

Diego Feliu publica una nova tesi sobre De Hory a ‘Desmontando a Elmyr’

El periodista Diego Feliu publica el resultat d’una extensa investigació periodística sobre l’home que està considerat el gran falsificador d’obres pictòriques del món. A Desmontando a Elmyr (Sloper, 2018), Feliu ofereix una nova tesi sobre el personatge i afirma que no era capaç d’imitar cap dels autors als quals s’atribueixen falsificacions seves, com Modigliani, Matisse i Van Dongen.

Feliu diu que “tot sorgeix per pura casualitat” quan el que fou director provincial de la presó de Palma, Juan Fernando Díaz, fent neteja del seu arxiu troba l’expedient d’Elmyr de Hory, que hi estigué ingressat una temporada. El periodista veu que el seu advocat fou Rafel Perera i inicia una investigació que arribarà fins a Minessota, on es troba l’hereu i company de De Hory, Mark Forgy. “La primera persona que em va aixecar sospites sobre la capacitat pictòrica d’Elmyr de Hory va ser precisament Rafael Perera” i comenta que l’advocat mai va veure l’estudi del suposat falsificador. La seva fama ve arran de la publicació d’una falsa biografia del falsificador per part de l’escriptor i periodista nord-americà Clifford Irving i una posterior pel·lícula dirigida per Orson Welles, F for fake.

Com arriba De Hory a Eivissa? El 1962 aterra a l’illa cercant el refugi de hippis pel qual era coneguda l’illa. Feliu, però, introdueix una nova tesi: que Elmyr de Hory fou un filonazi que, com molts altres, cercà refugi a Eivissa. “Probablement havia format part d’un grup pronazi que s’anomenava les “fletxes creuades” a Hongria”. Per això, afirma Feliu, quan sortí d’Hongria inventà tota una nova personalitat. A mitjans dels setanta, el govern francès en demanà l’extradició. De Hory, abans d’assumir el seu frau, se suïcidà a Eivissa prenent un còctel de barbitúrics.

Tot i això, De Hory sabia dibuixar i probablement tenia estudis de Belles Arts però no a bastament com per fer tota l’obra que se li atribueix. Segons aquesta teoria, moltíssims dels quadres firmats per Elmyr de Hory podrien haver estat pintats per altres falsificadors. Feliu fins i tot afirma que els dos De Hory que poseeix la col·lecció d’Es Baluard no estan pintats per ell.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF