PATRIMONI

El Consell de Mallorca declara el fons d'art de Sa Nostra Bé d'Interès Cultural

La protecció regula que les peces de la col·lecció no es poden separar i que qualsevol decisió sobre elles haurà de passar per la Comissió de Patrimoni, malgrat que no es podrà impedir que surtin de l'illa

La Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca ha declarat Bé d'Interès Cultural el fons d'art de Sa Nostra, datat fins a la primera meitat del segle XX, igual que la col·lecció de numismàtica propietat, ara, del banc BMN.

"Fins ahir el fons d'art de Sa Nostra hauria pogut ser venut i escampat per tot el món", ha manifestat la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, en referència a la protecció de les obres que foren propietat de Sa Nostra. La declaració fa que les col·leccions BIC siguin protegides de manera sencera, "no podrà haver-hi una moneda en un lloc separada de les altres", per exemple.

Pel que fa a la venda de les obres, qualsevol transacció, a partir d'ara, haurà de tenir el vistiplau de la comissió i el seu permís. "Des del Consell incoam, però això no vol dir que ara ens seguem els propietaris, però sí que hem pogut protegir aquest patrimoni d'interès pels ciutadans, a més de  garantir-ne la conservació i saber si les peces van o vénen dins de l'estat espanyol".

Per aquest motiu, el Consell de Mallorca no podrà impedir que aquestes obres puguin sortir de Mallorca, ja que la legislativa estatal així ho regula. Ara bé, la comissió patrimonial sabrà cap on van i vénen les peces i s'assegura que no se separin i estiguin en un bon estat de conservació. "Cal elogiar, en aquest cas, la tasca de la institució bancària, ja que les obres es troben, generalment, en molt bon estat", afirma Coll.

Les obres del fons d'art Sa Nostra, datades fins a mitjan segle XX, constitueixen un conjunt artístic únic per la qualitat de les peces, i és una de les millors col·leccions de la pintura local, afirma el Consell en l'informe tècnic. Inclou obres des del segle XVI –la més antiga– passant per peces de l' arxiduc Lluís Salvador d'Àustria, Pilar Montaner, Ricard Ankerman i Santiago Rusiñol, entre molts altres autors. D'unes 130 peces de numismàtica, se n'han catalogat 484 monedes.

Ara bé, aquesta no és tota la col·lecció de Sa Nostra, atès que les obres posteriors a la segona meitat del segle XX fins a l'actualitat encara no han pogut ser declarades BIC i entren "en una segona fase en la qual hem de començar a fer feina, ja que hi ha més de 4.000 peces a analitzar i els tècnics de patrimoni no donen a l'abast", ha manifestat la directora.

És "com un regal de Nadal", destaca Kika Coll, que ha transmès que es tanca d'aquesta manera un cicle que va començar l'any 2012 amb la sol·licitud d'ARCA.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF