LITERATURA
Cultura 26/05/2018

Els Ciutat de Manacor, uns premis en femení

Les tres escriptores guardonades, de Barcelona i de Manacor, posen la dona en el bessó de les seves obres

Miquel Barceló
3 min
Catalina Riera, M. Magdalena Gelabert, Anna Pentinat, Denise Duncan, Àngels Fitó,  Antònia Llodrà (regidora de Cultura) i Bàrbara Sagrera (gerent de la Institució).

ManacorÀngels Fitó Beltran, Anna Pentinat i Hernández, Denise Graciela Duncan Villalobos i Maria Magdalena Gelabert Miró han estat les escriptores guanyadores del premis Ciutat de Manacor de novel·la, poesia, teatre i assaig respectivament, amb una dotació total de 15.000 euros. Els guardons s’han entregat aquest dissabte al pati de la Institució Pública Mossèn Antoni Maria Alcover.

L’obra 'Aparicions, mixtures i altres revelacions', d’Àngels Fitó Bertran, ha merescut el premi Ciutat de Manacor de novel·la Maria Antònia Oliver. El jurat, format per Carles Cabrera Villalonga, Begoña Méndez Seguí i Jaume Cristòfol Pons Alorda, ha destacat que la novel·la guanyadora “és una obra entretinguda, amb un humor àcid, viva i efervescent, que retrata amb un estil àgil de les feminitats contemporànies, les noves relacions familiars i urbanes”.

Àngels Fitó Bertran és barcelonina i doctora en Ciències Econòmiques i Empresarials. Ha exercit de professora en diferents universitats catalanes durant més de 20 anys. Actualment desenvolupa la seva tasca acadèmica a la Universitat Oberta de Catalunya. Exregidora de l’Ajuntament de la Garriga, s’estrenà com a escriptora el 2017 amb la novel·la 'A recer dels taurons en un sofà d’escai'. “En aquesta llengua, maltractada i vexada, hi ha un eixam d’escriptors esvarats i esgotats, que somriem en aquest instant”, ha dit Àngels Fitó en recollir el premi, dotat amb 5.000 euros, el de major quantia.

Poesia

En el premi Ciutat de Manacor de poesia Miquel Àngel Riera, concedit a Anna Pentinat i Hernández per l’obra 'Qui no s’anomena', el jurat integrat per Antoni Riera Vives, Pau Vadell Vallbona i Lucia Pitrelli, ha destacat de l’obra guanyadora “l’expressió continguda i madura i una expressivitat moderna i arriscada”. Consideren que “és una vindicació serena i alhora contundent de la dona, tan present i alhora tan invisible”.

Anna Pentinat i Hernández és de Barcelona, artista escènica i poeta. Col·labora amb els programes 'Gent normal' i 'Cabaret elèctric' i a la 'Revista de letras' de 'La Vanguardia', parlant de literatura i llibres. Coordina, amb Daniel Ardura, el segell discogràfic Repetidor Disc. Com a poeta ha publicat 'Mar a rems' ; 'De sobte, un estiu' i 'Construcció de la nit'. Pentitat ha posat un to antipatriarcal en el seu discurs, que ha acabat amb un clam “per un món més ben repartit”.

En el premi de teatre, Jaume Vidal Alcover, el jurat, format per Pere Riera González, Sebastià Adrover Roca i Antoni-Lluís Reyes Duran, ha dictaminat que “el guardó és per a un text teatral amb un títol impactant i que parla de temes de gran actualitat sense caure en discursos maniqueistes. L’obra guanyadora, 'Negrata de merda', de Denise Graciela Duncan Villalobos, “és una trama molt ben estructurada que fa mantenir sempre l’interès, amb uns personatges rics, vitals, sovint contradictoris i molt reals”.

Denise Graciela Duncan és de Costa Rica i resideix a Barcelona. Formada en Comunicació i Periodisme, i llicenciada en Dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona. Entre les seves obres destaca 'Negra, o nocturnal de una piel inoculada por el odio nuestro de cada día'; 'Latinas'; 'Está linda la mar'; 'Nubes, tomillo, abuelo, sol'; 'Més enllà de la foscor' o 'Absentee', que es va poder veure a la Fira de Teatre de Manacor el 2015 representada per La Pulpe Teatre, companyia de la qual és membre fundadora. La guardonada, amb una dilatada bibliografia en castellà, s’ha mostrat “molt contenta de guanyar un premi per a literatura en català”.

Assaig

El jurat, format per Isidor Marí Mayans, Marià Torres Torres i Felip Cirer Costa, ha atorgat el premi d’assaig d’enguany a Maria Magdalena Gelabert Miró per 'La dona a les Rondalles Mallorquines, un estudi de la figura femenina a la gran obra d’Antoni M. Alcover'. El jurat ha seleccionat aquest treball perquè “transcendeix la visió de la dona en la cultura tradicional mallorquina i en dignifica el paper en la societat”.

Maria Magdalena Gelabert Miró és de Manacor i és filòloga, escriptora, educadora i investigadora. A més, és una gran coneixedora de la vida i l’obra de mossèn Alcover, sobre qui ha escrit nombrosos estudis i publicacions, fet que l’ha convertida en una de les seves màximes divulgadores. Especialista també en altres temes de cultura popular, ha estat directora durant 13 anys de la Institució Antoni Maria Alcover. Gelabert ha dit que el reconeixement “serà un estímul per continuar investigant sobre la figura d’Alcover”.

L’acte d’entrega dels premis Ciutat de Manacor d’enguany ha fet possible que el públic gaudís d’algun fragment de les obres guanyadores amb les veus de les actrius Bàrbara Nicolau, qui ha presentat l’acte, i Francesca Vadell. El músic i cantant Josep Ramon Santiago, Jorra, ha posat la banda sonora a la cerimònia. Els guardonats han rebut un plat de ceràmica fet en els tallers d’Aproscom.

La batlessa, Catalina Riera, ha destacat que “aquests premis simbolitzen la veu forta i lliure d’un poble plural”. “Aquest és el Manacor que està orgullós que la llibertat, la diversitat, la cultura i la creació siguin els seus símbols”, ha conclòs.

stats