TEATRE

José Carlos Llop, Carme Riera, el Circ Bover i Mariantònia Oliver, les quatre produccions pròpies elegides pel Principal

El teatre ha donat a conèixer les primeres obres que produirà amb Carlos Forteza al capdavant 

Catalina Solivelles interpretarà Catalina Homar i Andreu Benito farà d'Arxiduc en les obres escrites per Llop i Riera, respectivament. / ARA BALEARS

El teatre Principal de Palma ha donat a conèixer, aquest dijous, les quatre produccions que durà a terme fins al gener del 2018, que seran les primeres que es faran d'ençà que va entrar al teatre l'equip capitanejat per Carlos Forteza i que se sumen a les tres coproduccions anunciades el mes passat.

El teatre Principal de Palma anuncia tres noves coproduccionsLes obres seleccionades són dos textos dels escriptors Carme Riera i José Carlos Llop al voltant de les figures de l'Arxiduc i Catalina Homar, un espectacle nadalenc que prepara el Circ Bover i ' Las Muchísimas', evolució del projecte de dansa 'Las Muchas' de Mariantònia  Oliver. Són obres que reforcen la "mirada a la creació contemporània" per la qual aposta el teatre Principal i a la projecció exterior, com ha relatat el director del Principal, Carlos Forteza. 

'La nit de Catalina Homar'

Un text de José Carlos Llop que per primera vegada serà dut a escena. Es tracta d'un monòleg original, interpretat per Catalina Solivelles, d'"una dona que coneixem poc. Mai abans s'havia escoltat la veu de Catalina Homar, sols com a amant de l'Arxiduc, i sembla que aquesta pagesa valldemossina té mol a dir", ha dit Forteza. 'La nit de Catalina Homar' es representarà els dies 6, 7, 13 i 14 d'octubre a la sala Gran del teatre Principal. El director i escenògraf és Rafel Lladó, el so de Jaume Manresa, l'audiovisual de Miquel Àngel Raió i el vestuari de Cortana

'Les darreres paraules'

Amb text de Carme Riera, 'Les darreres paraules' és una obra basada en els darrers dies l' Arxiduc Lluís Salvador a un castell prop de Parga. Riera veu també per primera vegada que un text seu serà escenificat, en aquest cas per dos actors: el català Andreu Benito, que farà d'Arxiduc, i el menorquí Josep Orfila, en el paper de secretari. Segons Carlos Forteza, "hem fet una selecció per mirar de trobar un Arxiduc mallorquí, però finalment l'elegit ha estat Andreu Benito, un reconegut actor català que s'assembla molt a l'Arxiduc i que donarà projecció a fora", ja que es preveu que aquesta obra faci gira a València i també al Teatre Nacional de Catalunya el novembre del 2018. Les funcions al Principal seran els dies 12, 13, 19 i 20 d'octubre a la sala Petita del teatre. Llavors es té previst que 'Les darreres paraules' emprengui una gira per Manacor, Capdepera i Maó i hi hagi altres funcions a concretar.

Dia 13 d'octubre coincidiran les dues funcions. "Expressament, concebem les dues obres com una sola producció i amb un pressupost comú de 100.000 €", ja que comparteixen una part de l'equip tècnic i de producció i giren entorn de les figures de l'Arxiduc.

'Sentinel'

El Circ Bover serà al capdavant de 'Sentinel', que protagonitzarà la campanya de Nadal del Principal i farà funcions els dies 22, 23, 26 i 27 de desembre. És una peça de gran format de circ de la "companyia mallorquina amb més projecció i eco a la Península", ha assenyalat Forteza. "El circ és el gran oblidat de les arts escèniques, però els darrers anys ha estat una art molt potent", hi ha afegit el director. 'Sentinel' és una idea original de Sebastià Jordà i comptarà amb Pau Bachero i Xesca Salvà a l'escenografia i al vestuari i Joan Vila al so. Té un pressupost de 80.000 €. Els intèrprets foren elegits mitjançant un càsting a Palma i Barcelona. La peça tindrà continuïtat als teatres de l'illa en un format més reduït. 

'Las Muchísimas'

És l'encàrrec del Principal a Mariantònia Oliver, i la darrera de les produccions pròpies que ha presentat el teatre, es representarà el gener del 2018, els dies 26 i 27 a la sala Gran. Les dones seran les protagonistes d'aquesta obra, que reunirà damunt l'escenari 19 dones en edats compreses entre els 62 i els 75 anys. Es tracta d'un projecte de dansa que versarà sobre el concepte de la felicitat, la vida i la veu d'aquestes dones. És una "evolució" del projecte que fa anys que desenvolupa Oliver, 'Las Muchas'. 'Las Muchísimas' té un pressupost de 80.000 € i la formaran un equip de prop de 30 persones.

Així, el pressupost total de les produccions és de 260.000 € que se sumen als 70.000 de les tres coproduccions.

Balanç

El Principal també ha aprofitat que aquest dijous hi havia Patronat per fer balanç de la temporada 2016-2017, en la qual "s'han incrementat les propostes artístiques respecte de l'any anterior i s'han augmentat els espectadors dels 29.928 que hi havia als 35.306 que hi ha hagut enguany. Amb una ocupació mitjana del 70% i un preu mitjà de l'entrada de 16,44 €. Els espectacles amb més públic han estat els concerts de Paco Ibáñez i LA, com també les funcions d''Incendios' i 'Reina Juana' amb Concha Velasco", han detallat els directius del teatre.

Maria del Mar Bonet

Per cert, el Principal avisa que posa a la venda les entrades d'' Ultramar', el concert que commemora els 50 anys sobre els escenaris de Maria del Mar Bonet, que es farà el 30 de setembre a la sala Gran coincidit amb el tret de sortida de la gira de l'artista.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF