Publicitat
Publicitat

ARTS ESCÈNIQUES

La retallada del 25% del pressupost deixa la mostra lleidatana en 18 espectacles

Arrenca una Fira de Titelles "d'emergència"

La 23a edició de la Fira de Titelles de Lleida s'encongeix dels 30 als 18 espectacles per la retallada del 25% dels ajuts públics. Fins diumenge, 150 programadors prendran el pols a la creació catalana.

Ni els titelles no s'han lliurat de les retallades. La 23a Fira de Titelles de Lleida ha encongit un 25% el seu pressupost amb la rebaixa d'última hora de les ajudes de la Diputació i de l'Ajuntament de Lleida (no de la Generalitat), que el deixa en 164.000 euros. Per això la seva directora, Julieta Agustí, diu que ha dissenyat una fira "d'emergència". L'estratègia ha sigut rebaixar el nombre de companyies (de 30 a 18) i limitar la presència de propostes internacionals (4 de l'estat espanyol i 3 d'estrangeres). "No volíem renunciar a l'alta qualitat. I en les peticions de les companyies per venir a la Fira de Titelles vam detectar que n'hi havia moltes de catalanes", diu Agustí.

La realitat és que la creació a Catalunya passa "pel millor moment de salut" en qualitat i quantitat, però "no hi ha difusió", lamenta. Per això, des d'una fira tan veterana i amb una xarxa de contactes ben travada, han apostat per ajudar sobretot en la projecció d'aquestes companyies a escala internacional. Dels 150 programadors acreditats, la meitat vénen de fora. "La crisi dels ajuntaments és un problema gravíssim que arrosseguem des de fa 2 anys", assegura.

Triar espectacles pels ulls

La programació arrenca aquest divendres a l'Escorxador amb un espectacle inaugural que anirà a càrrec de la companyia andalusa El Espejo Negro: El fantástico viaje de Jonás el espermatozoide , que acaba de guanyar un Max al millor muntatge familiar. Hi haurà dues estrenes de companyies franceses amb obres destacables: els Non Nova, amb una obra de dansa de titelles fets de bosses de plàstic, i La Pendue, que juga amb els titelles tradicionals amb un llenguatge innovador i modern. El Centre de Titelles de Lleida clourà la celebració dels seus 25 anys reposant Gúlliver al país de Lil·liput .

L'elecció de les propostes demostra que la filosofia d'Agustí és apostar per espectacles que no siguin estrictament de titelles, sinó per espectacles en què "la plàstica sigui la manera d'explicar la història". Hi passaran Los Galindos, que despleguen la tenda de Maiurta , el bombollaire Pep Bou, el circ gastronòmic dels Copacabana, el teatre de carrer de Fadunito i el teatre visual dels Playground.

Fins i tot la Seu Vella acollirà un espectacle. Durant tres dies tota la ciutat muta: s'hi instal·laran exposicions, la fira del llibre d'arts escèniques i la d'artesans titellaires, s'hi faran tallers i xerrades al Meeting Point professional, entre altres activitats.

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF