LITERATURA

Ara sí: els llibres surten als carrers de Mallorca

El sector celebra un Sant Jordi d’estiu amb la la festa de les Llibreries a la fresca

El món de la literatura va haver de viure un Sant Jordi sense roses ni llibres al carrer a causa del confimanent, però no es va resignar que les lletres no prenguessin la ciutat enguany. És així com neix la iniciativa Llibreries a la fresca, impulsada pel Gremi de Llibreters de Mallorca, que serà aquest dijous, 23 de juliol, i inclourà activitats culturals diverses fins a les 23 h. Els espais a Palma seran les places d’Espanya, Major, dels Patins i d’Alexander Fleming, a més del carrer de Blanquerna. Enguany s’hi han sumat també el Claustre de Sant Domingo a Inca i la plaça de la Vila de Santa Maria. La data s’havia triat per coincidir amb la diada de Barcelona, però finalment la jornada s’ha hagut d’anul·lar pel brot de covid-19 que n’ha afectat l’àrea metropolitana.

Llibreries a la fresca també vol ser un impuls al sector del llibre, que es recupera a poc a poc del confinament. “Escalonadament s’està recuperant el ritme, però no anam encara al 100%”, diu Gracià Sànchez, president de l’Associació d’Editors de les Illes Balears. Segons explica, “pot semblar que revifa una mica perquè treim les novetats que havien quedat aturades pel confianment, però era feina feta”, continua.

Andreu López du la llibreria Finis Africae, que va obrir a la plaça Fleming de Palma el 29 de febrer i va haver de tancar dues setmanes després. Reobrir els ha suposat pràcticament tornar a començar de nou, ja que “no hi va haver prou temps perquè ens coneguessin”, diu. Amb tot, la sensació que té “és molt positiva, perquè la gent està responent molt bé i ens fa molta il·lusió fer feina de barri”.

També està contenta Laia Alegret, de Drac Màgic, per la resposta de la gent. Així i tot, reconeix que “és molt dur tenir dos mesos tancat i ens anam recuperant a poc a poc”. El que ha observat és més adolescents i joves que visiten la llibreria en grup, “com si fessin ruta de llibreries, cosa que feia temps que no veia”. “És una altra història. La gent va molt a tir fix, no està hores per la llibreria com abans”, diu Miquel Ferrer, de Rata Corner. En el seu cas, varen viure un petit boom de vendes postconfinament i ara s’ha normalitzat. “Estam satisfets perquè de moment és com l’estiu passat o fins i tot una mica millor”, afegeix. Quant a la fira del llibre, tenen moltes ganes de celebrar-la “cara a cara amb els clients”. “És molt complicat organitzar un acte així pels moments tan especials que vivim”, explica la presidenta del gremi, Maria Barceló. Creuen que hi anirà gent, perquè “tenim ganes de veure llibres i un poc de festa”, però demanen a la gent responsabilitat a l’hora de respectar les normes.

Activitats

L’esdeveniment inclourà algunes presentacions, com la del llibre de relats confinats Escrit a casa, que signen les autores Laura Gost i Lucia Pietrelli. També concerts com Petiteses, a càrrec de Clara Fiol, i l’espectacle de teatre de barra Romeu i Julieta 2.0, entre altres. Els més petits podran gaudir del circ d’Aina Zuazaga i Marc Filigrana, i altres espectacles com el concert de La Fada Despistada.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF