Arqueologia

250 sarcòfags amb mòmies de fa 2.500 anys i 150 estàtues de bronze: la troballa de l'any a Egipte

La necròpolis de Saqqara continua sent un dels grans reclams per incentivar el turisme

2 min
Els mitjans accedeixen al cementiri sagrat dels animals, on hi ha les tombes que s'han trobat aquest any a Saqqara i que daten del Període Tardà

BarcelonaL'obertura de nous pous funeraris a la necròpolis de Saqqara ha revelat la que serà la troballa de l'any a Egipte: un conjunt de 250 sarcòfags amb mòmies en bon estat i, el més interessant, 150 estàtues de bronze del Període Tardà, que es pot situar cap al 500 aC (724-343 aC). La missió arqueològica egípcia que ha fet la troballa d'aquest amagatall les ha identificat com a deïtats de l'Antic Egipte: Anubis, Amon Min, Osiris, Isis, Nefertum, Bastet i Hathor. També s'ha trobat un grup d'atuells de bronze relacionats amb els rituals de la deessa Isis, un instrument musical anomenat sistre i una estàtua sense cap de l'arquitecte Imhotep, que va construir la famosa piràmide esglaonada de Saqqara dedicada al faraó Djoser, la primera piràmide del món, segons ha detallat el secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats, Mustafa Waziri. Justament "trobar la tomba d'Imhotep és un dels principals objectius de la missió arqueològica, que ja porta quatre temporades d'exploracions arqueològiques en aquest lloc", ha explicat Waziri.

L'altra gran troballa feta a la que és la necròpolis de l’antiga capital egípcia de Memfis, a 30 quilòmetres al sud-oest del Caire, prop del Nil, són 250 taüts tancats, de fusta, de colors també del Període Tardà, que contenen mòmies en bon estat de conservació, segons les autoritats. Els taüts es dipositaran i exhibiran al Gran Museu Egipci, que s'està construint a prop de les grans piràmides de Gizeh i que hauria d'obrir a finals d'any, després d'endarreriments en part a causa de la pandèmia.

Un detall dels sarcòfags trobats a Saqqara i presentats aquest dilluns.

Dins d'un d'aquests sarcòfags hi havia un papir de nou metres en bon estat que es creu que pot contenir capítols del Llibre dels morts. Aquest papir es restaurarà al Museu Egipci del Caire, s'esterilitzarà, s'hidratarà i s'estudiaran els jeroglífics que conté. Altres materials que s'han trobat dins els taüts: amulets, caixetes de fusta i estàtues d'Isis i Neftis d'un període previ, amb les cares daurades. També s'han trobat arracades, braçalets i una col·lecció de cosmètics, amb potets d'alcofoll, una màscara d'ulls que encara avui a l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica les dones fan servir per maquillar-se.

Saqqara està sent un niu d'or per als egipcis, que en els darrers anys han anat presentant noves troballes, sempre molt nombroses. La missió arqueològica hi treballa des del 2018. El 2019 ja es van trobar a la mateixa zona 75 estàtues de gats de fusta i bronze de diferents mides. El 2020 van ser cent tombes, en un desplegament impressionant del ministeri d'Antiguitats. “En aquest jaciment excepcional s’hi amaguen encara moltes coses”, va dir llavors el ministre Khaled al-Enany. “Com més descobriments fem, més gran és l’interès que aquest jaciment i Egipte desperten a tot el món”, va admetre. I no s'ha fet esperar un altre anunci que pugui animar de nou el turisme, que s'ha vist greument afectat per les diferents crisis mundials, des de la Primavera Àrab de fa més d'una dècada fins a la pandèmia. El 2019 va portar al país 10.500 milions d’euros, dona feina a dos milions de persones i genera més del 10% del PIB, de manera que frisen per recuperar-lo.

stats