Arts escèniques
Cultura 18/08/2022

20 anys de la FIET de Vilafranca de Bonany, una fira de teatre que podria desaparèixer

Sa Xerxa engega una campanya de micromecenatge per ajuntar fons econòmics per fer la fira de teatre infantil i juvenil en el seu vintè aniversari

3 min
Imatge d'un espectacle de la FIET en anteriors edicions.

PALMA20 anys després de néixer, i consolidada com una de les fires de teatre infantil i juvenil claus en l'àmbit estatal, la Fira de Teatre Infantil i Juvenil (FIET) es troba a la corda fluixa per qüestions econòmiques. Per intentar resoldre aquesta situació i garantir l'organització de l'edició dels seus 20 anys, que serà a finals d'octubre, l’associació Sa Xerxa de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears -entitat que organitza la Fira- ha posat en marxa una campanya de finançament col·lectiu per tal de poder donar continuïtat al projecte més emblemàtic de l'associació.

L’entitat es troba en un moment econòmic "delicat a causa de la davallada del suport econòmic institucional", han explicat en un comunicat des de Sa Xerxa. Jaume Gomila, en declaracions a l'ARA Balears, explica que la quantitat de doblers que pot rebre d'una subvenció pública una entitat sense ànim de lucre va canviant: "Això fa que el projecte no pugui disposar mai d'una mateixa quantitat de diners i que s'hagin de fer equilibris per aconseguir que, amb diferents pressupostos, el programa sigui cada vegada millor i més competent". El pressupost més alt que ha tingut aquesta fira ha estat de 130.000 euros.

Amb el lema 'Salvem la FIET, salvem Sa Xerxa', el 3 d’agost es va iniciar una campanya de donatius a través de la plataforma Goteo. Les persones interessades poden fer la seva aportació fins al 12 de setembre en aquest enllaç. Les aportacions poden ser des de 8 euros fins a 7.000, i cada aportació té recompensa. Ara, el primer objectiu és aconseguir un mínim de 16.000 euros, però allò òptim seria poder arribar als 66.150. Jaume Gomila recorda, a més, que a través d'aquesta plataforma els donants podran desgravar fins a un 80% de la seva aportació en la propera declaració de la renda.

Gomila recorda que la FIET ha tingut el suport del Govern de les Illes Balears, el Consell Insular de Mallorca, el Ministeri de Cultura i l’Ajuntament de Vilafranca, a més de diferents empreses. Tot i això, la retallada en diversos ajuts institucionals feta el darrer any compromet la continuïtat del projecte, lamenten des de la FIET.

Gomila avança a l'ARA Balears que, aquesta setmana, des de Sa Xerxa demanaran una audiència amb la presidenta Francina Armengol. "No volem que això sembli un missatge catastrofista, simplement volem dir que hi som, que fa 20 anys que hi som i que volem continuar existint, perquè creim en la feina que feim", diu. Per fer-ho, però, cal més implicació institucional.

Una fira que és un "bombonet"

Amb tot, Jaume Gomila matisa: "No és qüestió de criticar els que governen ara, perquè això de subvencions que desapareixen i màxims que davallen ha passat amb tots els governs d'aquests 20 anys". I per aquí, pensa el director de la FIET, hi passa la voluntat de tenir (o no) un festival, una fira o un esdeveniment fort i contundent d'arts escèniques: "La majoria de fires que estan dins la COFAE (Coordinadora de Fires d'Arts Escèniques de l'Estat) tenen un pressupost d'entre 400.000 i 600.000 euros. De vegades només se'n veuen els resultats, però l'esforç que hi ha darrere una programació que vol ser de primer nivell amb un pressupost mínim és enorme. Les companyies d'arreu de l'Estat volen venir a la FIET. Hem aconseguit posicionar-nos com a esdeveniment, posar Vilafranca de Bonany al mapa internacional; l'any 2019 vàrem tenir 19.000 assistents, farem 20 anys... què ha de passar per ser una aposta clara i decidida de les institucions?", es demana Gomila.  

La FIET és, per tant, un esdeveniment cultural plenament consolidat i arrelat. És una festa de la cultura, un impulsor de la indústria cultural illenca i un generador de nous públics i d’intercanvis i sinergies entre professionals del teatre i el públic en general, sobretot els infants. A més, la FIET està compromesa amb el valor social, educatiu i cohesionador de la cultura i s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 3, 4 i 17 relatius a la salut, l’educació i les aliances. 

stats