Cultura 17/05/2019

15 imperdibles de la Nit dels Museus 2019

Aquest dissabte els centres artístics s'omplen de concerts, pel·lícules i activitats

èric Salat
5 min
15 imperdibles de la Nit dels Museus 2019

BarcelonaEls museus d'arreu de Catalunya ja estan preparats per una de les seves jornades més massives, la Nit dels Museus. Aquest dissabte, un centenar de centres culturals oferiran accés gratuït fins a la una de la matinada als visitants, juntament amb activitats complementàries de tots tipus.

Aquestes són algunes de les activitats destacades per no deixar escapar la jornada:

Els astres i la màgia

COSMOCAIXA

El museu científic posarà el cel en el punt de mira de la jornada amb un taller d'observació astronòmica per aprendre les fases de la lluna, una xerrada d'astrofotografia i classes per aprendre a identificar els astres. Juntament amb la visita a les exposicions permanents, es podrà gaudir de l'espectacle d'il·lusionisme científic 'No sé pas on'.

Reprendre l'oci romà

MUSEU D'ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA

El MAC de Barcelona donarà vida a un dels esports més populars de l'Antiga Roma: les curses de quadrigues en el circ. Ho farà juntament amb l'espectacle de recreació històrica 'Alma Cubrae' de lluita medieval i la possibilitat de fer-se una selfie amb Indiana Jones en un 'photocall'.

Lluita de poesia a l'aire lliure

CENTRE DE CULTURA CONTEMPORÀNIA DE BARCELONA

El CCCB obrirà una nova jornada del Poetry Slam, la competició de poesia en què qualsevol pot posar en escena els seus versos amb un format àgil i espontani de tres minuts. Serà al Pati de les Dones. A dins estaran obertes les exposicions del 'World Press Photo 2019' i 'Quàntica. A la recerca de l'invisible'.

Una de les jornades del Poetry Slam 2019

Art, blues i tango

MUSEU EUROPEU D'ART MODERN

Al MEAM es podrà visitar la col·lecció permanent 'Art contemporani figuratiu'. A la nit es cabussarà en la música: un grup d'artistes farà una demostració de pintura en què retratarà una parella de tango mentre balla, i hi haurà una sessió de blues al concert de la pianista d'Emma Fernández, que interpretarà temes de grans artistes dels anys quaranta i cinquanta.

Del jaciment a la taverna

EL BORN CENTRE DE CULTURA I MEMÒRIA

Després de passejar pels jaciments arqueològics de la Barcelona del 1700, el Born CCM proposa un salt a la seva taverna, també del 1700, en una nit de música, dansa, poesia, copes i tapes de la mà del músic Marcel Casellas i diversos artistes convidats.

L'art de Marclay, ambaixador de la nit

MUSEU D'ART CONTEMPORANI DE BARCELONA

Aprofitant l'exposició de música visual 'Chrisitan Marclay. Composicions', que es podrà visitar juntament amb la resta de mostres des de les 10 del matí, el Macba porta el mateix Marclay a Barcelona, que farà 'performances' musicals a la capella del Macba amb la veu de la vocalista Shelley Hirsch.

Christian Marclay visualitza la música al Macba

Concurs nocturn d''instagramers'

MUSEU D'ART JAUME MORERA DE LLEIDA

Després de les visites generals per les exposicions ‘Catalá - Roca. Retratos' i ‘Arte y viaje. Colección del Museu d'Art Jaume Morera', es farà un tast de vins al celler Mas Blanch i Jové. Un cop ben entrada la nit, Instagramers Lleida organitza un concurs de fotografia nocturna per buscar qui immortalitza la jornada amb el millor filtre.

Fusió de músiques en un monestir

MONESTIR DE SANT PERE DE GALLIGANTS

El convent gironí acollirà un concert que fusiona l'univers musical elèctric i acústic del músic Gerard Marsal amb la veu femenina de Marta Serra. Junts oferiran una vetllada elegant i original plena de sensacions i nous paisatges sonors.

L'arlequí de Picasso surt del quadre

MUSEU PICASSO

Per celebrar el centenari de l''Arlequí' –la primera pintura que va passar a mans d'una col·lecció pública del geni malagueny–, el personatge comediant sortirà del quadre i interpretarà un xou d'humor. A més, es podrà gaudir d'una visita lliure per la col·lecció permanent.

La celebració de la donació inclou l’actuació de personatges de la Commedia dell’Arte.

Modistes per un dia

MUSEU D'HISTÒRIA DE CATALUNYA

Complementant l'exposició temporal 'Moda i modistes', vuit maniquins sortiran a disposició del públic perquè els visitants els vesteixin i creïn la seva pròpia col·lecció de moda. A més, hi haurà visites guiades de la mosta permanent 'La memòria d'un país'.

Els 'hits' de l'animació de l'Animayo

CAIXAFORUM

Obert des de les 10 del matí, el centre projectarà els millors curts d'animació del Festival Animayo, seguit d'un concert de temes clàssics de jazz amb el trio Gerardo Nieto Reunion Three. Per als menuts hi haurà el taller 'Personatges a escena', en el qual hauran de crear el vestuari i la caracterització dels personatges fantàstics que apareixen a l'obra 'Peer Gynt' de Henrick Ibsen.

Imatge del taller 'Personatges a escena'

Viatge nocturn als museus tarragonins

DIVERSOS EQUIPAMENTS

Tarragona celebrarà la Nit dels Museus amb una ruta de dues hores i mitja per set museus i centres culturals de la ciutat: un equip d'experts farà visites guiades pel CaixaForum, el Museu del Port, el Centre d'Art, el Museu Bíblic, el Museu Diocesà, el Museu d'Art Modern, el Museu Nacional Arqueològic i el Museu d'Història.

Ombres xineses i cinema mut

MUSEU DEL CINEMA DE GIRONA

La col·lecció permanent del Museu del Cinema, que va enrere en el temps fins a les primeres escenes cinematogràfiques mudes, fa un pas més enllà i presenta un espectacle previ a la tecnologia audiovisual: el xou d'ombres xineses 'No toquin les meves mans' de l'artista Valeria Guglietti.

XX imperdibles de la Nit dels Museus 2019

Un concert per viatjar en el temps

CASTELL DE MONTJUÏC

La fortalesa barcelonina ensenyarà tots els racons, inclosos els calabossos i la torre de guaita, als quals només hi ha accés en ocasions especials. L'artista Núria Garcia farà un concert de violí a la terrassa del castell, i el grup Tafelmusik recrearà música barroca per fer viatjar en el temps els espectadors. A la nit s'obriran les portes del Jardí Botànic, també a Montjuïc, per passar-hi una nit en companyia a la natura, servida d'acompanyament musical durant la nit i un equip de telescopis per observar la lluna plena.

Una partida de Cluedo en viu

MUSEU DE LES AIGÜES

Fa una setmana es va inaugurar la Cascada de Gaudí, una reproducció a escala real de l'obra desapareguda que l'arquitecte català va construir a la Casa Vicens, i que es podrà veure en la visita al Museu de les Aigües. A més, al llarg de la nit es jugaran partides de Cluedo en viu, en què s'haurà de resoldre el misteri d'un assassinat.

stats