Art
Cultura 10/05/2023

Deu recomanacions per a la pròxima Nit dels Museus

A Barcelona es podrà visitar per primera vegada la seu de la Gustavo Gili

3 min
Una visita teatralitzada al Museu Marítim de Barcelona durant la Nit dels Museus del 2022

BarcelonaTorna la gran festa dels museus, la Nit dels Museus. Aquest dissabte, molts museus del país obriran les portes gratuïtament a partir de les set del vespre i fins a la una de la matinada i faran activitats especials amb el lema Museus, sostenibilitat i benestar. A Barcelona i l'àrea metropolitana els equipaments participants arriben a la xifra rècord de 90: s'hi podran veure 121 exposicions i es faran 68 activitats. Arreu del país hi participen altres museus com el Museu d'Art de Girona, La Panera de Lleida i el Museu d'Art Modern de Tarragona. L’accés és gratuït en tots els casos, tot i que es requerirà inscripció prèvia per motius d’aforament o perquè s'hi pugui fer l'activitat correctament. Aquestes són deu recomanacions per a la pròxima Nit dels Museus.

1.

Descobrir la Gustavo Gili

L'antiga seu de l'editorial Gustavo Gili és una de les icones de l'arquitectura moderna catalana i participa per primera vegada en la Nit dels Museus després que la comprés l'Ajuntament de Barcelona. Al marge d'apreciar l'edifici, que a la tardor acollirà les oficines de la biennal nòmada Manifesta, el visitant podrà veure l'exposició Línies dures. Edificis, disseny i urbanisme a Barcelona (1949-1974).

2.

Trobar-se amb cinc figures del Museu de Cera al Palau Güell

Dues institucions barcelonines emblemàtiques proposaran una insòlita activitat conjunta: el Palau Güell acollirà cinc figures del Museu de Cera en diferents espais de l'edifici. Des del Palau Güell no revelen quins són els personatges que acolliran. Sí que adverteixen que quatre figures estan relacionades d'una manera estreta amb l'edifici i que la cinquena és "certament inesperada".

3.

Xalar amb l'art de la glosa

Coincidint amb la Nit dels Museus se celebrarà als Jardins de Can Dachs a Folgueroles la segona edició de la Mostra de Glosa de Folgueroles. Hi participaran els glosadors Anna Tuà (Ponicana), Núria Casals, Ferriol Macip, Margarida Joanmiquel i Àlex Pujols, i els músics Guillem Ballaz i Marta Rius. Qui d'ells serà el millor enfilador de versos improvisats de la vetllada?

4.

Deixar-se meravellar amb les ombres xineses de Valeria Guglietti al Museu del Cinema

El Museu del Cinema de Girona homenatjarà la companyia d'ombres xineses de Valeria Guglietti en el seu desè aniversari amb un espectacle antològic amb les millors escenes de les produccions de la companyia. Com expliquen des del museu, l'espectacle reuneix les diferents arts que amaguen les ombres xineses, com la màgia, els titelles, la música i el teatre.

5.

Visitar tots els museus de la ciutat de Tarragona en una nit

A Tarragona tornen a organitzar l'activitat Viatge a la Constel·lació Museu, consistent en una visita guiada nocturna pels museus i institucions culturals de la ciutat. La ruta està estructurada a partir dels nexes d'unió entre els museus i dura dues hores i mitja aproximadament. Els desplaçaments es faran a peu, però els trajectes més llargs en trenet turístic.

6.

Recordar la importància històrica dels fets de Fígols del 1932

La companyia Tràfec-Teatre oferirà una visita teatralitzada al Museu de les Mines de Cercs per recordar els fets de Fígols de 1932, una revolta que va instaurar el comunisme llibertari a Fígols i que arribaria a diferents poblacions de les conques de l’Alt Llobregat i del Cardener, però que el govern de la República reprimiria de forma ràpida i contundent. Les places i els carrers seran un gran escenari per entendre com van viure’s aquells set dies a la colònia.

7.

Descobrir 'El mosaic dels peixos' als més petits

Entre les activitats familiars de la Nit dels Museus hi haurà al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) El mar en un mosaic, perquè els més petits descobreixin el magnífic Mosaic dels peixos, on es poden veure 47 espècies marines de la Mediterrània, entre peixos, crustacis, cefalòpodes i mamífers. També podran fer el seu propi mosaic decorat amb animals marins. Precisament, la restauració del mosaic va acabar fa pocs mesos.

8.

Fer història en un castell templer

Les visites guiades al Castell dels Templers Turó de Gardeny seran un dels plats forts de la Nit dels Museus a les terres de Lleida: els visitants podran descobrir com vivia la comunitat de monjos guerrers que van viure a la Comanda Templera de Gardeny, un dels principals centres de decisió de la Corona d'Aragó. Es tracta d'un complex templer que té l'atractiu que els principals edificis del segle XII romanen intactes.

9.

Anar a un concert en una antiga bòbila

Com sona la ceràmica? Els estudiants i els professors de l'Escola de Música Conrad Saló desembarcaran en els diferents espais del Terracotta Museu a la Bisbal de l'Empordà, ubicat en una antiga bòbila, per crear un itinerari musical en directe en els diferents àmbits de l'exposició permanent del centre.

10.

Explorar el firmament des de Lleida

El Campament de la Canadenca, una de les seus del Museu de l'Aigua de Lleida, convidarà el públic a descobrir el firmament. En col·laboració amb la Societat Astronòmica de Lleida, es farà una plantada de telescopis acompanyada d'explicacions sobre l’univers. L'activitat està inclosa en la commemoració del centenari del naixement del bioquímic Joan Oró.

stats