Cultura 14/05/2021

10 grans exposicions per a la Nit dels Museus

De l'explosió de colors de Yago Hortal a les impactants fotografies de Mary Ellen Clark

1 min
L'exposició de Yago Hortal al Museu Can Framis

BarcelonaMés de 70 museus de Barcelona i l'àrea metropolitana obren aquest dissabte fins a les nou del vespre per celebrar la Nit dels Museus. Hem fet una tria de les exposicions més destacades per visitar durant la festa.

1.

Antoni Campañà al MNAC

Antoni Campañà va amagar totes les fotografies que va fer abans, durant i després de la Guerra Civil en un garatge de Sant Cugat. Ara el Museu Nacional de Catalunya (MNAC) les recupera i les exposa en una gran mostra que es pot veure fins al 18 de juliol. La proposta inclou imatges impactants de persones anònimes durant la guerra, però també partits de futbol, mítings polítics, les obres del Camp Nou i el boom turístic dels anys 60.

2.

Yago Hortal a Can Framis

La primera exposició antològica de Yago Hortal és una explosió de llum, color i moviment que es pot veure al Museu Can Framis fins al 30 de maig. Els seus quadres de grans dimensions transmeten energia i intensitat, amb pinzellades singulars i enèrgiques que han captivat fires i museus d'arreu del món.

3.

La col·lecció Rafael Tous, al Macba

Just fa un any, Rafael Tous va donar la seva col·lecció d'art conceptual al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba). Dijous el museu va inaugurar l'exposició amb les obres de la col·lecció, que conté obres fonamentals situades fora dels circuïts convencionals de l'art i que es podrà visitar fins al gener de l'any vinent.

4.

Mart al CCCB

¿Hi va haver mai vida a Mart? ¿Com va ser? ¿El planeta serveix per intuir el nostre futur? Aquestes i moltes altres preguntes s'aglutinen a l'exposició Mart. El mirall vermell, que es pot visitar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) fins a l'11 de juliol. La mostra parteix del planeta germà de la Terra per llançar reflexions sobre astronomia, però també sobre política i sobre la humanitat.

5.

Mary Ellen Mark a Foto Colectania

Mary Ellen Mark volia plasmar la realitat dels més febles a través de les seves fotografies. L'artista va ser l'autora d'imatges icòniques on es veuen campaments gitanos i famílies vulnerables retratades en blanc i negre. Foto Colectania les aplega en una extensa mostra que es pot visitar fins al 31 de juliol.

6.

John Akomfrah a la Fundació Tàpies

L'home està destruint la natura i l'artista britànic John Akomfrah no hi vol girar l'esquena. Per això ha creat Vertigo Sea, una exposició espectacular feta de pel·lícules, dibuixos i treballs fotogràfics que plasmen el declivi del planeta. La mostra és un crit colpidor a protegir el medi ambient i es pot veure fins al 6 de juny.

7.

Una androide indígena al CaixaForum

El 2017 l'artista portuguès Pedro Neves Marques va crear YWY, una androide indígena interpretada per l'actriu i activista Zahy Guajajara. Aquest personatge protagonitza la nova mostra del CaixaForum, que reuneix pel·lícules, entrevistes i imatges sobre un Brasil futurista i marcat pel progrés tecnològic. L'exposició hi serà fins al 26 de setembre.

8.

Enric Miralles a l'Arts Santa Mònica

Enric Miralles va ser un dels grans noms de l'arquitectura catalana del segle XX. En homenatge a la seva figura, l'Arts Santa Mònica acull la primera exposició dels fotomuntatges de Miralles, després d’estar guardats durant més de vint anys. Es pot visitar fins al 30 de juny.

9.

Miró-ADLAN a la Fundació Miró

ADLAN va ser un grup d'artistes i intel·lectuals que va ser clau a la Barcelona republicana dels anys 30. Adelita Lobo, una de les integrants de l'associació, va treballar durant anys per guardar tota la informació i els treballs d'aquest col·lectiu d'avantguarda a Catalunya. Ara la Fundació Miró n'exposa els documents principals fins al 4 de juliol.

10.

La fotògrafa activista dels indígenes ianomamis, al Kbr de la Fundació Mapfre

L'exposició més àmplia de la fotògrafa brasilera Claudia Andujar, amb unes 300 fotografies, recull la seva tasca per salvar els indígenes ianomamis des dels anys 70, sovint fent servir tècniques fotogràfiques experimentals en situacions com els rituals xamànics. La mostra també inclou dibuixos dels mateixos ianomamis i treballs de l'etapa inicial d'Andujar com a fotògrafa de moda.


stats