Cultura 22/09/2022

10 concerts recomanats de la Mercè 2022

Una tria entre les més de 125 actuacions de la Mercè Música, el BAM i Cultura Viva

4 min
Joana Dark actua a les Festes de la Mercè 2022.

BarcelonaMés de 125 concerts del 23 al 26 de setembre. Aquesta és l'oferta musical de la Mercè 2022, la festa major de Barcelona. Més descentralitzada que mai, la programació de la Mercè Música, el BAM, Cultura Viva i les emissores de ràdio s'escampa per quinze escenaris. I entre tota l'oferta, destaquem 10 concerts especialment recomanables.

1.
Tribu(t) a Pau Riba

Avinguda de la Catedral. Divendres 23, a les 22 h

Pau Riba

Barcelona homenatja Pau Riba amb un concert que aplegarà una trentena d'artistes. No hi faltaran els músics de l'Orchestra Fireluche, amb qui Pau Riba va enregistrar l'últim disc, ni d'altres com Joan Garriga, Sílvia Pérez Cruz, Adrià Puntí o el poeta Enric Casasses, a més dels fills de l'autor de Dioptria. La nit de divendres a la catedral la completa el cantautor italià Alessandro Mannarino, a les 24 h.

A més de Pau Riba, la Mercè 2022 també homenatja Tete Montoliu. Coincidint amb el 25è aniversari de la mort del pianista barceloní de jazz, el Teatre Grec acollirà diumenge 25 a partir de les 20.30 h un concert d'una banda formada pel pianista Ignasi Terraza, el contrabaixista Horacio Fumero, el bateria Aldo Caviglia i la cantant Laura Simó. També hi haurà músics convidats, com ara els pianistes Albert Bover, Manel Camp, Pere Ferré i Elisabet Raspall, el trompetista Josep Maria Farràs, el saxofonista Eladio Reinón i la cantant Mireia Feliu. L'homenatge a Tete Montoliu es fa amb la col·laboració del Festival de Jazz de Terrassa.

2.
Rita Payés i Lucia Fumero

Teatre Grec. Divendres 23 a les 20.30 h

Rita Payés: “Tinc tanta feina que he de dir que no a concerts”

Dues grans artistes, dues grans estirps musicals. D'una banda, la cantant i trombonista maresmenca Rita Payés, filla de la guitarrista Elisabeth Roma, amb qui ha compartit discos com Como la piel (2021). De l'altra, la pianista i cantant barcelonina Lucia Fumero, filla del contrabaixista Horacio Fumero i autora del disc Universo normal (2020), editat per Seed Music i líder del trio que completen Martín Leiton (contrabaix) i Juan Rodríguez Berbín (bateria). Talent local de primer nivell per a un concert que farà incursions en el repertori popular llatinoamericà, però no només.

3.
31 Fam + Alizzz + Santa Salut

Platja del Bogatell. Divendres 23, a les 21.30, 23.30 i 1.30 h, respectivament

Alizzz (Cristian Quirante) en una imatge promocional.

Torna l'escenari Mediterràniament a la platja del Bogatell, un dels espais que acostumen a aplegar més públic, i més jove, de la Mercè. La nit de divendres tindrà un doble protagonisme del trap sabadellenc amb 31 Fam i Santa Salut. L'altre, Alizzz, el músic de Castelldefels que a més de ser la mà dreta de C Tangana i de guanyar tres Grammy Llatins, l'any passat va publicar el disc Tiene que haber algo más (amb col·laboracions de Rigoberta Bandini, Amaia, Ferran Palau...) i fa unes setmanes va llançar Que pasa nen, la seva primera cançó en català. Les músiques urbanes s'escampen per altres escenaris de la Mercè, sobretot pel Moll de la Fusta i l'Antiga Fàbrica Estrella Damm.

Pel que fa a la segona nit al Bogatell, dissabte, comptarà amb les actuacions de Marcel i Júlia (21.30 h), Els Catarres (23.30 h) i Delafé y las Flores Azules (1.30 h).

4.
La Élite + Sin Bragas

Moll de la Fusta (escenari Llobregat). Divendres 23, a les 24 h

La Élite

Nil Roig (Yung Prado) i David Burgués són La Élite, una aventura lleidatana certament única: punk per ballar com si Eskorbuto i Joy Division fossin la mateixa banda i compartissin nits de bar amb Sleaford Mods. Al Moll de la Fusta actuaran amb Sin Bragas, de Mollet del Vallès, un altre projecte fora de guió dedicat a rescatar la insolència de l'electrònica punk dels vuitanta.

5.
Peret Reyes

Avinguda de la Catedral. Dissabte 24 a les 22 h

Peret Reyes: "La rumba catalana viu el seu millor moment"

Bon cop de rumba! L'avinguda de la Catedral acull una nit de rumba, aquella meravella "filla de Cuba i un gitanet, i germana de l'havanera", que deia Gato Pérez. El protagonista serà Peret Reyes, fillol del gran Peret i representant dels rumbers catalans nascuts als anys 50. Just després, a les 24 h, serà el torn de Santiago Auserón (La Banda de Juan Perro).

La programació a l'avinguda de la Catedral es completarà l'endemà, diumenge 25, amb el flamenc del guitarrista Pepe Habichuela (22 h) i el LaboratoriA Flamenco, la proposta d'Isabelle Laudenbach (guitarra), Aina Núñez (ball), Cristina López (cant i electrònica) i Ana Brenes (cant).

6.
Joana Dark

Fabra i Coats. Dissabte 24, a les 20 h

Joana Dark

Joana Dark és el projecte de folk electrònic de la barcelonina Ariadna Rulló, que crea a partir del Folklore de Catalunya de Joan Amades. És a dir, tradició reelaborada des del present que es pot gaudir a l'EP La lireta, publicat per Au! Records. Serà una de les actuacions destacades de la programació de Cultura Viva a la Fabra i Coats de Sant Andreu.

7.
Frantic Amber

Moll de la Fusta (escenari Llobregat), dissabte 24 a les 2 h

Elizabeth, la vocalista de Frantic Amber

Històricament, el heavy metal ha estat infrarepresentat a la festa major de Barcelona. Aquest any no hi té una presència aclaparadora, però almenys hi actua la banda sueca de death metal Frantic Amber, comandat per la vocalista Elizabeth Andrews. Això sí, en horari extrem: a les dues de la nit de dissabte a diumenge.

8.
Xarim Aresté

Jardins del Doctor Pla i Armengol. Diumenge 25, a les 23.30 h

El músic Xarim Aresté

Ses entranyes és un dels millors discos del 2022, culminació, de moment, del talent de Xarim Aresté. El músic de Flix ha trobat un camí propi remenant folk-rock, blues i actitud free jazz amb els peus arrelats a la Ribera d’Ebre. "Volia crear una circumstància que ens permetés tirar-nos en un abisme i no haver de prendre decisions reflexionades", diu Aresté. I el resultat fa goig.

9.
Ray Lema

Teatre Grec. Diumenge 25, a les 24 h

Ray Lema

Una llegenda homenatjant una altra llegenda. El músic del Congo Ray Lema organitza el concert de diumenge al Teatre Grec al voltant del llegat de Franco Luambo, el gran mestre de la rumba congolesa mort el 1989.

10.
Vozes i Marta Valero: 'Homenatge a Mina'

Consell Municipal del Districte de Nou Barris, dilluns 26 a les 19.30 h

Mina

La mezzosoprano Marta Valero és la convidada especial del concert de l'Orquestra Simfònica Vozes, el projecte musicosocial que ofereix formació musical gratuïta i de qualitat per a nens i adolescents. Aquest any, atès que Roma és la ciutat convidada de la Mercè, Vozes ha preparat un repertori inspirat en Mina, la indomable estrella de la cançó italiana.

stats