Música

10 concerts recomanats del Cruïlla 2024

María Becerra, Óscar D'León, Avril Lavigne i Oques Grasses són alguns dels caps de cartell del festival

4 min
La cantant canadenca Avril Lavigne.

BarcelonaTot a punt al Parc del Fòrum per a una nova edició del Cruïlla, que se celebra del 10 al 13 de juliol. Com és habitual, el festival programa cadascuna de les quatre jornades d'acord amb un fil estilístic més o menys clar: músiques urbanes dimecres; merengue, salsa i jazz cubà dijous; pop-rock divendres, i una escudella de ritmes i estètiques diferents dissabte, tot plegat per a un aforament diari que el Cruïlla manté limitat als 25.000 espectadors. Encara hi ha entrades disponibles. L’abonament per als quatre dies costa 160,50 euros; per a tres dies, 155,12, i per a només divendres i dissabte, 144,45. Dimecres l’entrada és de 59,40 euros, dijous de 61,56, divendres de 90,72 i dissabte de 93,96 euros. A continuació, una desena de recomanacions del cartell del 2024.

Avril Lavigne

Pop-punk per no complicar-se la vida

El Cruïlla (divendres) i el Mad Cool Festival de Madrid (dissabte) són les dues últimes parades de la gira europea de la canadenca Avril Lavigne. Després se'n torna al Canadà per continuar un tour que ha coincidit amb la publicació del disc Greatest hits (2024). El concert és exactament això, un recorregut pels èxits d'una cantant que va encertar la diana del pop-punk amb la primera cançó: Complicated, número 1 arreu del món. L'actuació al Cruïlla, divendres 12 a l'escenari Estrella Damm (23 h), serà un dels plats forts d'una jornada amb The Kooks, Kasabian, Amaral i Delaporte, entre d'altres.

Óscar D'León

Una altra llegenda de la salsa

Continua l'idil·li del Cruïlla amb la salsa, una línia de programació que va agafar embranzida el 2022 amb noms com Rubén Blades i Juan Luis Guerra. Aquest any l'estrella és Óscar D'León, el llegendari cantant veneçolà autor de monuments com Llorarás. Actuarà el dijous 11, justament el dia del seu 81è aniversari, a les 23.30 h, tancant una jornada dedicada als ritmes llatins i en què també hi haurà concerts de Chucho Valdés, Olga Tañón i Grupo Niche.

Albert Pla

Un concert rumbagenari

25 anys després de la publicació de Veintegenarios en Alburquerque (1998), Albert Pla es va inventar la Surprise Band per engegar una gira titulada Rumbagenarios. I ara el Cruïlla la posa a l'abast del públic del festival el dijous 11 a les 20.30 h, a l'escenari Vueling.

María Becerra

"L'Aitana argentina"

El director del Cruïlla, Jordi Herreruela, la descriu com "l'Aitana argentina". María Becerra va començar com a youtuber i després va mirar de fer carrera musical. Col·laboracions amb J Balvin, Duki i Bad Gyal van ser el preludi al disc Animal (2021), un èxit de pop urbà que va consolidar l'any següent amb La nena de Argentina (2022). Actua el dimecres 10 a l'escenari Estrella Damm a les 22.15 h, tancant una jornada inaugural dedicada al públic més jove i en què també hi haurà concerts de 31 Fam, Figa Flawas, Funzo & Baby Loud, Trueno, Rojuu i María Escarmiento, entre d'altres.

Calexico

Un directe infal·lible

Joey Burns i John Convertino són incapaços de fer un concert avorrit. Des que van crear Calexico a Califòrnia el 1996, han desenvolupat una trajectòria al servei de les sonoritats de frontera amb perspectiva més o menys indie-rock i amb fites com el disc Feast of wire (2003), que van reeditar l'any passat per celebrar-ne el vintè aniversari. El concert de Calexico serà el dissabte 13 obrint l'escenari Occident a les 18.30 h.

Oques Grasses

El deliri osonenc

Una de les singularitats del Cruïlla és que reserva horaris de cap de cartell a grups catalans. Aquest any l'escollit és Oques Grasses, la banda osonenca que ha editat el disc Fruit del deliri (2024). El poder de convocatòria d'Oques Grasses està més que demostrat des que van omplir el Palau Sant Jordi l'any passat, i així ho constaten els festivals on estan actuant aquest estiu: del Canet Rock i el Pirata Beach Festival de Gandia al Paupaterres de Tàrrega i el Sons del Món de Roses. El concert al Cruïlla serà el dissabte 13 a les 2 h a l'escenari Estrella Damm.

The Smashing Pumpkins

L'aventura inesgotable de Billy Corgan

El nord-americà Billy Corgan fa més de trenta anys que comanda tossudament una aventura musical que va tenir el vent a favor del rock alternatiu dels noranta. No totes les etapes de The Smashing Pumpkins han sigut reeixides, i ha hagut de gestionar unes quantes desercions, però Corgan es manté ferm i amb prou convenciment per impulsar el projecte discogràfic Atum: a rock opera in three acts, concebut com a seqüela dels àlbums Mellon Collie and the infinite sadness (1995) i Machina / The machines of God (2000). La cita al Cruïlla és el dissabte 13 a les 0.30 h a l'escenari Occident.

Johnny Marr

L'altra llum que no s'apagarà mai

La història de la música britànica reserva pàgines especials a Johnny Marr com a coautor del cançoner del grup The Smiths: va posar música (i melodies immortals) a la lírica única de Morrissey. Com a guitarrista, ha treballat per a Pet Shop Boys (que també actuen al Cruïlla), Billy Bragg, Kirsty MacColl, The The, Tom Jones, Oasis (i Noel Gallagher) i Hans Zimmer, entre d'altres. A més a més, ha desenvolupat una carrera en solitari modesta però apreciable. Actua el dissabte 13 a l'escenari Occident a les 21.30 h, just abans de Pet Shop Boys.

Pet Shop Boys

Una garantia d'èxit

El duo britànic Pet Shop Boys és un nom habitual als festivals catalans: ha actuat al Primavera Sound (l'any passat), el Sónar, Cap Roig, els Jardins de Pedralbes… i també al Cruïlla, on va fer un concert memorable el 2017. Ara Neil Tennant i Chris Lowe, mestres del pop electrònic i el melodrama visual, hi tornen amb disc nou, el notable Nonetheless. El dissabte 13 a les 23 h a l'escenari Estrella Damm.

Xarim Aresté

Un geni en estat de gràcia

Fora dels escenaris principals del Cruïlla hi ha joies com Xarim Aresté, el músic de Flix responsable d'un díptic discogràfic magistral: Ses entranyes (2022) i Un idioma nou (2024). Folk-rock insòlit, blues de la Ribera, improvisació d'ecos jazzístics i cançons meravelloses com Ple d'amor, Si ho digués tot, Des d’aquí veig ca teu i Canta, cadernera. Xarim Aresté actuarà dissabte a l'escenari Johnny Walker (23.45 h).

stats