Ajuntament de Palma
Política Cort 09/04/2024

Exigir el lloguer pagat per empadronar-se a Palma: mesura contra els més vulnerables o lluita contra el frau?

Consubal insisteix que exigir el darrer rebut persegueix "els que menys tenen". Cort sosté que vol posar fi a "la picardia"

2 min
Ajuntament de Palma

PalmaL'Ajuntament està exigint el darrer rebut del lloguer per poder empadronar-se a Palma. L'Associació de Consumidors i Usuaris de les Balears (Consubal) ha denunciat que la mesura persegueix "els que menys tenen, els més vulnerables" i és il·legal perquè obliga a facilitar "dades personals protegides", segons el seu director, Alfonso Rodríguez. La portaveu de Cort, Mercedes Celeste, ha respost que el Consistori "lluita contra el frau" i que una resolució de l'INE de 2020 el faculta per sol·licitar "tota la documentació que consideri necessària per assegurar-se que l'empadronament és legal".

"No té ni cap ni peus. L'Ajuntament no pot entrar en la relació comercial entre dos particulars. Pot comprovar si el ciutadà té deutes amb l'Administració, però no en el seu àmbit privat. Què passa si el lloguer és gratuït? S'està situant del costat dels que més tenen", assevera Rodríguez. Des de Cort, Celeste s'escuda que un contracte de lloguer "no passa per enlloc, no es registra" i que pretenen evitar "la picardia relativa a la zonificació". Segons ella, el mecanisme de control "no està plantejat a favor del pobre o del ric, sinó a favor que les coses es facin bé i la gent no sol·liciti col·legis, metges o l'ORA si no resideix on els pertany per llei".

Segons l'associació de consumidors, la mesura col·loca l'Ajuntament de Palma com a "garant dels arrendadors, un paper que no li correspon". Celeste insisteix que a Cort "no li importa si una propietat es lloga per cinc cèntims o si algú està al corrent del pagament, però sí que no es perjudiqui els qui compleixen el sistema". "En una ciutat de mig milió d'habitants i amb tant de flux de moviments, no pot ser que qualsevol pugui gaudir dels seus serveis. I els avantatges de col·legis o de centres de salut no són de la gent pobra, precisament, sinó dels que tenen contactes. Hem de respectar la zonificació i posar fi als abusos. No deixam ningú sense empadronar", ha afegit.

Consubal denuncia també que el requisit del pagament del lloguer no consta a la pàgina de l'Ajuntament. "Aquesta exigència no forma part de les funcions ni de les competències de Cort", conclou. 

stats