Balears 28/11/2017

Les vendes del comerç minorista a Balears pugen un 1% a l'octubre

És la quarta comunitat on més han augmentat els llocs de feina en aquest àmbit

Efe
2 min
En el conjunt de l'Estat s'ha produït el major creixement dels darrers 15 anys. / ARA BALEARS

PalmaEl comerç minorista de les Balears ha registrat un augment interanual de les vendes de l'1% a l'octubre, el més fort per darrere Canàries (1,7%) i Navarra (1,4%). Segons les dades que ha publicat l'INE aquest dimarts, l'ocupació en el sector ha augmentat un 2,8% a l'octubre respecte al mateix mes de l'any passat, cosa que situa l'Arxipèlag com la quarta comunitat on més s'han incrementat els llocs de feina en aquest àmbit, per darrere Canàries (3,9%), Astúries (3,5%) i Múrcia (3,3%).

Les vendes del comerç van caure un 3,9% a Catalunya respecte al mateix mes del 2016, mentre que a la resta de l'estat espanyol el descens va ser de l'1,2%, cosa que va provocar que el sector trencàs amb cinc mesos seguits en positiu. L'evolució del consum a l'octubre ha estat marcada per la inestabilitat política a Catalunya, on es va registrar la major baixada de vendes i les altes temperatures van desincentivar la compra de roba d'abric.

Eliminats els efectes del calendari (diferència de dies hàbils), la caiguda de les vendes d'octubre a tot l'estat espanyol seria d'un 0,1% i així aquest indicador s'anotaria el seu primer descens després de 38 mesos consecutius a l'alça. En el conjunt dels deu primer mesos de l'exercici, el comerç acumula un increment de la xifra de negoci de l'1%.

Segons les dades de l'INE, les vendes es van mantenir al gener, quan es va rompre amb 28 mesos consecutius a l'alça, i després van retrocedir un 2,9%, mentre que al març van pujar un 2,7%. A l'abril van tornar a baixar (1%) per reprendre el signe positiu al maig (3,9%), juny (3%), juliol (1%), agost (1,7%) i setembre (2,2%).

Pel que fa a l'ocupació, en el conjunt de l'Estat va créixer durant el desè mes de l'any un 1,5% i va encadenar 41 mesos de pujades. Cantàbria (0,3%), Castella la-Manxa (0,4%), el País Basc (0,7%) i Catalunya (0,8%) van ser els territoris on menys va augmentar l'ocupació, mentre que les Canàries (3,9%) i Astúries (3,5%) van liderar l'altre costat de la taula.

De tornada a les dades de facturació de l'octubre, la xifra de negoci a les estacions de servei va créixer un 0,6%, mentre que a la resta del comerç va baixar un 1,6%. Per tipus de producte, les vendes d'articles d'equipament personal, fonamentalment roba i complements, es van desplomar un 7,3%. La comercialització d'alimentació es va mantenir estable, la de l'equip de la llar va repuntar un 1,8% i la d'altres béns va baixar un 0,9%.

stats