Balears 17/09/2016

Toc d'atenció ecologista al Govern del canvi

Una iniciativa ciutadana impulsa un manifest que reclama "una acció decidida en defensa de tot el territori"

Jaume Vinyas
2 min
Els impulsors han llegit el manifest a les escales de la Seu.

PalmaLes crítiques al Govern per la gestió de les polítiques turístiques i de sostenibilitat han cristal·litzat en un manifest que es podria convertir en eina de pressió si aconsegueix el suport suficient. Un grup de ciutadans ha presentat, aquest dissabte, el text "Sense límits, no hi ha futur" on exposen una sèrie d'arguments a favor d'una major protecció del territori i els recursos propis de les Balears. Entre els assistents, hi havia històrics activistes i membres d'organitzacions ecologistes i municipalistes. Tots ells han deixat clar, però, que, ara per ara, la iniciativa és a títol individual.

Els impulsors del manifest afirmen sentir-se "indignats de sentir paraules buides mentre anam cap al col·lapse ecològic i social". "Demanam planificació, no volem haver de córrer sempre a atendre emergències ambientals i situacions de sobreexplotació", conclouen. En aquest sentit, alguns dels presents han manifestat, a l'ARA Balears, sentir-se un pèl decebuts amb l'agilitat del Govern a l'hora d'implantar polítiques que garanteixin la sostenibilitat. "Van lents", afirmava un assistent.

En el moment de llegir el manifest, ja l'han subscrit 160 persones. Els impulsors el penjaran a una pàgina web on tothom qui vulgui s'hi podrà adherir. Ara per ara, no es preveu cap acció de mobilització però els organitzadors de l'acte no ho descarten si aconsegueixen un nombre elevat de suports.

En el text, els sota signants denuncien, entre d'altres coses, que "a les Illes Balears s'ha urbanitzat més d'una hectàrea de terra al dia al llarg de les darreres sis dècades". "El procés", afegeixen, "continua implacable, empès per una economia de demanda infinita que no preveu límits". En aquest sentit, asseguren que "batem tots els rècords negatius: de massificació, de consum d'aigua i energia, de producció de residus, de cotxes de lloguer, d'emissions contaminants, etc", una situació, asseguren, que no es pot obviar més. "El 2016 patim la pressió humana més elevada de la història i es preveu que segueixi creixent els anys vinents, emparada per una planificació urbanística que permet superar els 3,7 milions de places. Aquest horitzó és senzillament inassumible", conclouen.

El manifest, finalment, exigeix "que es freni l'ocupació exagerada de territori que pretén únicament crear més i més places, i que es renunciï a construir infraestructures que alimenten el creixement basat en el petroli". Els impulsors del text consideren que el Govern hauria de tenir en compte la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) impulsada pel GOB durant la legislatura passada i que va rebre el suport de més de 16.000 persones. En aquest sentit, lamenten que PSIB i MÉS hi donessin suport mentre estaven a l'oposició i que, ara, quan governen, se n'hagin desentès.

Manifest "Sense futur, no hi ha límits"
stats