CORRUPCIÓ

El testimoni ocult del cas Peatge demana ajuda a la justícia

Es negà a pagar comissions i cinc anys després afirma que la persecució no ha acabat

No és la primera vegada que li passa. Era l’any 2009 i, per no voler pagar les comissions que li demanaren almenys dues persones del departament de Carreteres del Consell, aquesta empresària recorda que va començar a rebre “tot tipus de pressions”. Va decidir denunciar-ho i el seu testimoni va ser un dels elements fonamentals que desencadenaren les primeres actuacions de la Fiscalia Anticorrupció en el cas Peatge, avui en fase final a punt de fer seure els acusats en el judici.

Cinc anys després de la seva col·laboració amb la justícia, la testimoni assegura que el calvari que ha viscut encara no ha acabat, i per aquest motiu ha tornat a acudir a la Policia i a la Fiscalia Anticorrupció per demanar protecció i ajuda, perquè “em sent una mica abandonada, ja que he continuat rebent pressions i, sobretot, tenc molts problemes al meu negoci derivats de la meva actuació en aquest cas”.

“Sembla de pel·lícula, és un veritable malson. Al principi, venien cotxes i aparcaven fora del restaurant. Quan tancàvem, feien giscar les rodes i et senties amenaçada. Ho vaig denunciar, però és que la persecució no ha acabat. He hagut d’encarregar una auditoria especialitzada per saber per què els aparells electrònics del restaurant fallen sovint. Ja no em fii de res”, lamenta.

Testimoni de càrrec

Aquesta empresària va ser, amb un altre propietari d’una explotació de terra per a teuleres, els dos primers testimonis de càrrec per als investigadors del cas Peatge. A ella li demanaren comissions a canvi de fer-li una sortida de la nova carretera al seu restaurant. Com que no va pagar, no la va tenir. “Però aquest no és l’únic mal. Les obres desviaren les aigües subterrànies i m’han provocat cruis, humitat i grans perjudicis econòmics”, assegura.

La reclamació dels danys que ha patit el restaurant ascendeix, segons la valoració tècnica que va presentar l’empresària al Consell, a més de 700.000 euros. “Però sols me’n pagaran una ínfima part. Hem tingut pèrdues molt grans, i quan vas a reclamar, et diuen que no poden fer res i et passen amb cançons. Col·laborar amb la justícia ha estat un veritable calvari”, diu.

En aquests moments, la causa penal del cas Peatge ja ha finalitzat la fase d’instrucció i ara està pendent de senyalament de data perquè es dugui a terme el judici. En opinió d’aquesta empresària, “han quedat moltes coses fora, però entenc que n’hi ha que són molt males de demostrar. Jo mateixa, quan vaig al Consell o quan ho explic a la policia o als fiscals, em sent com si fos boja, perquè no és normal haver d’explicar que t’han sabotejat aparells tecnològics del teu restaurant”, denuncia.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF